Redactie
Redactie Persoonlijk 22 jun 2018

Homo-haat

Paul is 21. Een beer van een jongen; een he-man, zouden we vroeger zeggen. Doet aan waterpolo en wielrennen. Ziet er goed uit. Versleet het ene vriendinnetje na het andere. Pas geleden bleek dat hij vanaf zijn dertiende tot nu dood- en doodongelukkig is geweest.

Paul is de zoon van goede vrienden. Ruim een half jaar geleden vertrok hij naar San Francisco. Wat hij daar ging doen, bleef een beetje vaag. Iets met een cursus, of iets goeds voor de wereld, of gewoon werken, zoiets. Via waarbenjij.nu konden we hem wekelijks volgen. Maar opeens werd het stil. Van zijn ouders begrepen we dat het goed met hem ging, maar ook zij wisten er het fijne niet van.

Zijn terugreis stelde hij tot twee keer toe uit totdat geldgebrek hem naar Nederland dwong. Hij zag er anders uit, vonden we allemaal. Het leek wel of hij langer was geworden. Twee weken na zijn terugkomst meldde zich een Amerikaanse dude bij onze vrienden. Of zij wisten dat hij Pauls vriend was. Had Paul dan niet verteld dat ze in San Francisco maandenlang een relatie hadden?

Pas toen durfde Paul ervoor uit te komen: hij is homo. Hij weet dat al sinds zijn dertiende maar heeft er met niemand ooit over gesproken. Met niemand! Niet met zijn ouders, niet met zijn broers of zus, niet met school, niet met vrienden en zelfs niet met een hulpverlener. Hij durfde niet. Hij was bang zijn vader – typische machoman – teleur te stellen. En hij was bang voor de enorme homohaat die onder jongens heerst. ˜Homo!' is zo'n beetje het ergste scheldwoord. Of nee,˜Homootje!' Nog erger. Niet alleen seksueel gestoord maar ook nog schlemielig klein.

Verschillende jongens zijn bij ons thuis zo afgeserveerd. Een roze boxer wilde mijn jongste zoon niet: ze zouden eens denken dat… Ook sommige T-shirts, jassen, schoenen, schriften, agenda’s, pennen, schooltassen, fietsen schijnen een hoog (voor een leek niet te onderkennen) homogehalte te hebben. Voor geen goud wordt de rechtgeaarde stud daarmee gezien.

Hoe vaak ik niet heb geprobeerd met mijn jongens over die belachelijke anti-homo-houding te praten; Waren we niet net zo ver dat we met z'n allen vinden dat homo's gelijke rechten hebben? (˜Ja, nou ja, maar je wil toch geen homovrienden? Wie weet grijpen die je ineens als je net lekker relaxed met je maten op de bank hangt!')

Dat ze met al hun anti-homo-voelsprieten mooi niet Pauls geheime homo-signalen hebben opgevangen, heeft ze flink in de war gebracht. Om maar niet te spreken van het feit dat Paul een van hun meest bewonderde voorbeelden is…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Homo-haat
Sluiten