Redactie
Redactie Beestjes 19 jun 2018

Hoofdluis: het laatste nieuws

Ondanks alle maatregelen als regelmatig luizenpluizen en luizencapes neemt het aantal kinderen met hoofdluis op basisscholen maar niet af, zo blijkt uit recent onderzoek. Bovendien blijken ook oudere en jongere kinderen vaker last van luizen te hebben dan werd gedacht. Hoe komt dit? En wat kan je doen om luizen te voorkomen of te bestrijden?

Jaarlijks krijgt zo’n 28 procent van de kinderen op de basisschool luizen. Dit komt neer op ongeveer een kwart miljoen kinderen. Kinderen tussen de acht en twaalf jaar hebben er het vaakst last van (17%). Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. Waarschijnlijk omdat ze vaker lang haar hebben en luizen zo makkelijker overlopen.

Cijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onlangs onderzoek gedaan om nog meer inzicht te krijgen in de omvang van het probleem. Wat blijkt; hoofdluis komt ook vaak voor op middelbare scholen. Zo’n 19% van de middelbare scholieren moet jaarlijks behandeld worden tegen luizen. En ook bij kinderen onder de vier jaar blijken luizen graag in het haar te kruipen (17%), net als bij volwassenen (11%).

Ook op middelbare school

De meeste mensen bestrijden hoofdluis door het haar goed uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Aangezien luizen steeds vaker resistent blijken te zijn tegen bestrijdingsmiddelen is vooral kammen heel belangrijk. Doe dit minstens twee weken lang dagelijks, zodat je zeker weet dat er geen eitjes (neten) meer in het haar zitten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een metalen luizenkam. Je kunt een bestrijdingsmiddel zoals een shampoo of lotion gebruiken ter ondersteuning van het anti-luizenoffensief. Ook maakt een beetje lotion het kammen een stuk makkelijker en laten luizen en neten hierdoor makkelijker los.

Tips & tricks

Vroeger werd gedacht dat lakens, kussenslopen en knuffels na een besmetting gewassen moesten worden of in de vriezer moesten worden gelegd. Dit is inmiddels achterhaald. Luizen overleven niet lang als ze niet op een hoofd zitten. Kammen is dus het allerbelangrijkste en liefst al preventief. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Heeft een van de kinderen luizen; geef het vooral door aan school en/of ouders van vriendjes en vriendinnetjes. Het is niet iets om je voor te schamen en zo kunnen andere ouders ook tijdig maatregelen nemen om een heuse luizenplaag te voorkomen. En check vooral je eigen hoofd ook even, want ook volwassenen kunnen er dus last van hebben. Al heb je nu waarschijnlijk kriebel op je hoofd door het lezen van dit artikel en niet van de beestjes zelf…

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoofdluis: het laatste nieuws
Sluiten