Redactie
Redactie Hoogbegaafd 22 jun 2018

Hoogbegaafd en begrepen

Ik raakte in gesprek met een andere moeder. Zij vertelde over haar zoontje, dat waarschijnlijk ook hoogbegaafd is en binnenkort getest wordt. Terwijl we ervaringen uitwisselden, voelde ik af en toe een brok in mijn keel.

Ik werd niet emotioneel omdat het zo slecht gaat met Heron. Integendeel, sinds we twee jaar geleden ontdekten dat hij hoogbegaafd is, gaat het elke dag beter. Hij is groot, sterk, slim en grappig en zit over het algemeen lekker in zijn vel.

Dat was twee jaar geleden, vlak voor we hem lieten testen, anders. Wij dachten niet aan hoogbegaafdheid. Heron was wel slim, maar niet opvallend. De gesprekken met de juffen gingen nooit over zijn schoolprestaties omdat die niet opvallend goed of slecht waren. De gesprekken gingen over zijn lastige gedrag, altijd.

We namen het Heron kwalijk. Waarom kon hij nou niet normaal doen. Waarom was hij niet zoals andere kinderen?

Toen bleek dat hij wel degelijk zoals de andere kinderen was: de andere hoogbegaafden. Heron hoorde gewoon bij een groepje dat niet in zijn klas zat. De dag dat we de uitslag van de test kregen stond onze wereld op zijn kop. Als bij een perfect uitgevoerde salto. De landing, een paar maanden later was net zo mooi. Heron kwam met beide voeten terecht in een klas vol hoogbegaafden. Daar bleek dat hij hartstikke normaal is, voor een hoogbegaafde.

We zijn van ver gekomen. Er waren dagen dat ik jaloers was op moeders van kinderen die normaal met de rest meededen. Nu ben ik eindelijk trots op mijn zoon.

Toen ik dus in gesprek raakte met een andere moeder van een hoogbegaafde, was mijn eerste reactie: weer zo een die het wel hip lijkt om een hoogbegaafd kind te hebben. Maar al snel bleek ik mijn vooroordeel te kunnen opbergen. Dit was een echt hoogbegaafd kind, met echte problemen.

In tegenstelling tot Heron is dit jochie het braafste kind van school. Hij is het ‘sukkeltje’ dat geen zin heeft in rumoer in de klas, omdat hij gewoon door wil werken. Hij zit toevallig in een klas vol stoere knullen en valt dus erg uit de toon. Arm joch.

Ik kende hem niet en had toch zin om hem eens flink te knuffelen, al zit zo'n jongen daar waarschijnlijk niet op te wachten. Wat ik wel kon doen was hem vertellen over mijn ontmoeting met Dolores Leeuwin van het Klokhuis, een paar weken geleden. Natuurlijk kende hij haar en hij vond het erg fijn te horen dat zij, net als hij, hoogbegaafd is en bovendien altijd erg haar best heeft gedaan.
Hij staat niet alleen.
“Ik wil later ook bij het Klokhuis werken”, zei hij blij.
Ik vertelde hem dat hij daar, net als Dolores Leeuwin, zeker op de juiste manier voor in elkaar zit.

De moeder van deze jongen weet nog niet hoe zijn toekomst er uit ziet. Leonardo onderwijs kan een oplossing zijn, maar ondanks alles wil dit jongetje zijn klasgenootjes niet kwijt. Ik gun hem een goede oplossing. Een ding heeft hij al: een moeder die hem begrijpt.
Heel belangrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en begrepen
Sluiten