Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Hoogbegaafd en beschroomd

We zitten bij de kapper op onze beurt te wachten. Heron leest de Quest. Als hij aan de beurt is, legt hij het tijdschrift open op tafel. ‘Dit stuk wil ik zo nog even uitlezen.’ Ik zie een microscopisch uitvergrootte foto van een zaadcel die een eicel binnendringt.

Ik weet eerlijk gezegd niet hoeveel Heron weet over de bloemetjes en de bijtjes. Drie jaar geleden probeerde ik voor het eerst een gesprek te beginnen over voortplanting. Hij kapte me al bij de eerste zin af en rende met zijn handen overr zijn oren weg. In de loop der jaren gebeurde dat nog een paar keer.

Ik besloot een boek over seksuele voorlichting te kopen. Speciaal voor kinderen, met leuke getekende plaatjes en eenvoudig taalgebruik. Heron wilde het niet eens van me aannemen. Hij keek ernaar of ik hem een bedorven plak ham aanbood. Zijn zusje, toen nog maar een peutertje dat net leerde praten, vond het erg interessant. Ze ging op de grond zitten en begon zichzelf brabbelend voor te lezen, terwijl ze vol aandacht keek naar de tekeningen over menstruatie, schaamhaar en masturbatie.

Het boekje staat nu stof te vangen op de bovenste plank van Herons boekenkast. Hij begint nu echter op de leeftijd te komen dat stoere klasgenoten rare dingen gaan zeggen. Ik heb liever dat hij eerst leert hoe het echt zit met seks, voordat hij fabeltjes hoort van zijn vrienden.

Als de kapper klaar is, wijs ik hem op het tijdschrift. ‘Dat wilde je nog lezen, toch?’
Hij haalt zijn schouders op. ‘Neuh.’
Hij zwaait zijn jas over zijn schouder en loopt de kapperszaak uit.

In de auto doe ik nog een poging. ‘Waar ging dat stuk in dat blad eigenlijk over?’
‘Over het ontstaan van het leven.’
‘Zo,’ zeg ik. ‘Interessant. Heb je er wat van geleerd?’
‘Nee, want ik heb het niet uitgelezen.’

Slimmerik.
Maar ik geef het nog niet op. ‘Het leven ontstaat als de zaadcel van een man samensmelt met de eicel van een vrouw. Wist je dat dat zo werkte?’
Hij zwijgt en haalt zijn schouders op.
‘Ik wil je graag vertellen hoe dat werkt en hoe seks werkt,’ zeg ik. ‘Want als je in de puberteit komt, gaat je lichaam veranderen en ik wil niet dat je dan schrikt.’
Hij zwijgt even.
Dan vraagt hij: ‘Wat gaat er dan bijvoorbeeld veranderen?’

Ik juich inwendig. Eindelijk!
Maar dan sla ik dicht. Ik wil vertellen over volwassen worden, liefde en seks en de bijzondere maar ook lastige kanten van de puberteit. Maar ik weet alleen uit te brengen: ‘Nou, je krijgt dan haar op je piemel en kan een natte droom krijgen.’
Oh man… heb ik hier al die jaren  op gewacht?
Ik hoop dat Heron doorvraagt.
En ik hoop dat hij niet doorvraagt, want ik bloos alleen al door het tegen mijn zoon uit te spreken. Laat zijn vader het verder maar opknappen.

Maar Heron zwijgt. Zo indringend, dat ik ook maar besluit mijn mond te houden.
Gelukkig maken Coen en Sander van 3FM grapjes op de autoradio om het ijs te breken.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en beschroomd
Sluiten