Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 21 jun 2018

Meer blogs

Heron’s hoofd werkt als een ruimteschip dat wordt aangestuurd door een hoofdcomputer, die wordt op zijn beurt van informatie voorzien door robots.

Heron is, naast hoogbegaafd, een beelddenker. Hij heeft heel erg veel moeite met het uit zijn hoofd leren van rijtjes. Tafels zijn een ramp om in zijn hoofd te krijgen. Ik heb een afspraak gemaakt bij een coach die hem volgens de MatriX-methode anders gaat leren leren. Je krijgt, volgens de bedenker van de methode, een eigen strategie om informatie te verwerken en op te slaan. Ik ben het stampen van de rijtjes met een onwillige zoon zo zat, dat ik het wel wil proberen.

Heron heeft voor de eerste bijeenkomst een opdracht gekregen. Hij moet een tekening maken van hoe zijn hoofd werkt. Dat is al een hele opgave. Ik heb hem uitgelegd dat hij, door even tijd en energie te investeren, veel tijd en energie kan uitsparen. Dat wil hij best geloven. Maar huiswerk maken voor iemand die hij niet kent, vindt hij een brug te ver. Zeker zo’n vage opdracht als dit.

Ik help hem. ‘Doe je ogen eens dicht en probeer de binnenkant van je hoofd voor te stellen. Hoe ziet het daar uit?’
‘Donker,’ antwoordt hij droog.
‘Ja, maar als je je probeert voor te stellen hoe het werkt, wat zie je dan?’
‘Hersens.’
‘En hoe zien die eruit?’
‘Roze en glibberig.’

Ik geef het niet zomaar op. ‘Het gaat niet om je daadwerkelijke brein, maar om de voorstelling die je je ervan maakt. En vooral van hoe het werkt. Hoe je informatie opslaat bijvoorbeeld. Sommige mensen zien hun hersens als een stad met gebouwen en wegen ertussen. Elk gebouw is dan een soort informatie. Andere mensen zien hun hoofd als een computer.’

Ik zet de ‘zelf-joker’ in. ‘Mijn brein is, een beetje ouderwets, als een archiefkast met hangmappen. In elke map zit een dossier over een bepaald thema. En als ik informatie nodig heb, zoek ik de juiste map bij elkaar en leg ik ze op een bureau dat naast de archiefkast staat. Zo was ik laatst op een begrafenis van mijn tante en gebruikte ik de mappen “familie” , “begrafenissen”, “afscheid” en “emoties”.’

Heron knikt.
‘En jouw brein?’ vraag ik.
Hij denkt na. ‘Ik zie een ruimteschip voor me. Het wordt aangestuurd door een hoofdcomputer. In het ruimteschip rijden robots rond. Zij hebben usb-sticks met informatie, die ze in de hoofdcomputer kunnen inladen.’

En hij begint te tekenen. Een ruimteschip, met een zeer sober moederbord met daarvoor dertien identieke mensachtige robots op een rijtje. Ze nemen niet veel plaats in. Achter de robots zou nog het dubbele passen en boven hun hoofden is veel lege ruimte.

Daar kan de MatriXcoach vast iets mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Meer blogs
Sluiten