Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoogbegaafd en de entreetoets

Veel vlaggen met schooltassen in de wijk. Leerlingen die het middelbaar onderwijs erop hebben zitten. Bij ons moet dat nog helemaal beginnen. Heron heeft net de entreetoets achter de rug.

Ik ben benieuwd op welke middelbare school Heron uiteindelijk terecht zal komen. Als hoogbegaafde heeft hij de intelligentie voor vwo of gymnasium. Als we echter op zijn motivatie zouden afgaan, zou hij waarschijnlijk meer op vmbo of mavo thuishoren. Als hoogbegaafde heeft hij de eerste jaren op de normale basisschool nooit geleerd zich in te spannen om leerstof tot zich te nemen. Hij heeft nooit hoeven doorzetten. Het verband tussen inspanning en resultaat kende hij niet, en dat heeft hem als het ware lui gemaakt.

Hij heeft, zoals veel hoogbegaafde leerlingen, geen intrinsieke motivatie om op school een prestatie neer te zetten. Het kan hem niet schelen of hij een voldoende of een onvoldoende haalt. Wij, zijn ouders en de juffen, hebben altijd voor een extrinsieke motivatie gezorgd. Complimentjes geven bij een goed cijfer, een beloning voor een goed rapport en zelfs een keer dreigen hem terug te sturen naar een reguliere basisschool als zijn volgende rapport niet beter zou zijn.

Ik dacht dat het een goed idee zou zijn om alvast wat open dagen van middelbare scholen te bezoeken. Niet alleen om volgend jaar de keuze wat makkelijker te maken, maar vooral zodat Heron zou zien wat zijn opties zijn. Het lijkt er nu inderdaad op dat hij toch vanuit zichzelf gemotiveerd begint te raken. Hij heeft een doel in het vizier. Een doel dat alleen te bereiken is als hij er zijn best voor doet.

We bezochten een school waar ook zijn beste vriend naartoe wil. Die zit op een reguliere basisschool in ons dorp. Heron en hij kennen elkaar al sinds hun babytijd. Ze bezochten hetzelfde kinderdagverblijf en hun ouders komen inmiddels ook bij elkaar over de vloer. Samen bezochten we een havo/vwo in een dorp op fietsafstand. Het vwo-gedeelte van de school heeft een bonus: kinderen die daarvoor de capaciteiten en motivatie hebben krijgen elke week minder uren Nederlands en wiskunde. Die uren worden omgezet in Life & Science-vakken. Extra natuurkundige proeven, excursies en deelnemen aan de Lego League, oftewel denkende robots bouwen van Lego. Dat klinkt voor jongens als Heron en zijn vriend als het paradijs. 

Ik zag hun ogen schitteren. Deze school moest het worden. Daarvoor moeten de jongens echter wel een paar obstakels overwinnen. Ze moeten vwo-advies krijgen en een heuse sollicitatiebrief sturen waaruit hun motivatie blijkt. Een briefje waarin ze schrijven dat ze graag met Lego spelen is niet voldoende. 

Sinds die open dag moppert Heron minder als hij huiswerk heeft. Hij heeft nog steeds last van uitstellen, maar de consequenties – op het laatste moment in turbo leren – neemt hij nu op de koop toe. Geen smoezen meer, maar doorwerken. De entreetoets nam hij serieus. Hij was zelfs een beetje nerveus. 

Nu maar hopen dat de juffen in hem een vwo-leerling zien. Dan komt het met de sollicitatiebrief (met een beetje hulp van de ouders) vast ook wel goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en de entreetoets
Sluiten