Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en een hekel aan huiswerk

‘Het is af,’ zegt Heron, terwijl hij zijn notebook dichtklapt en overeind springt.
‘Weet je dat zeker?’ vraag ik hem. Meteen verandert hij van een vrolijke, energieke knul in een verdrietige, doodvermoeide jongen.

Basisschoolleerlingen krijgen vanaf groep 5 soms huiswerk mee en dat is niet alleen op de Leonardoschool zo. Als Heron op zijn oude school was gebleven, had hij nu ook soms huiswerk moeten maken. Een vriend van zijn oude school klaagde laatst dat hij per week ‘wel een centimeter huiswerk’ mee krijgt, de stapel papieren tussen duim en wijsvinger aanwijzend.

Heron kan zijn huiswerk niet in centimeters aangeven. Bijna alles gaat digitaal op zijn school. De opdrachten staan op een internetpagina en worden gemaakt op de eigen notebooks van de leerlingen. Maar het blijft een straf, ook voor veel klasgenoten. Want het is echt niet zo dat alle hoogbegaafden voor hun lol met hun neus in de al dan niet digitale boeken duiken.

Een van de opdrachten waar Heron deze week mee worstelde was het schrijven van vier verslagen over excursies en workshops die voor het project over film en fotografie hebben plaatsgevonden. Elk verslag moet minimaal anderhalf A4’tje lang zijn en mag maximaal eenderde foto’s bevatten.

Een reuzenklus voor een jongen die helemaal niet zo spraakzaam is. Als ik hem vraag hoe zijn schooldag was, krijg ik, na veel doorvragen drie zinnen informatie van mijn zoon. En nu zou hij over een workshop van iets meer dan een uur een verslag van anderhalf A4 moeten schrijven?

Ik maakte me er zorgen om. Tot ik een klasgenootje van Heron even hielp met een van zijn verslagen. Hij had meer tekst dan mijn zoon. Wel bevatte zijn verslag van een excursie veel geografische beschrijvingen. ‘Toen gingen we twee trappen op en daar keken we in een kluis en toen gingen we rechtsaf en gingen we in een gang de tweede deur door. Daar hadden we een workshop. Daarna gingen we weer naar beneden…’

Zo krijg je een verslag wel vol. Ik heb hem aangeraden om ook op te schrijven wat er in de kluis te zien was en waar de workshop over ging.

Voor Heron verzon ik uiteindelijk ook een oplossing. Met mijn mobieltje als dictafoon heb ik hem geïnterviewd over het bezoek van de fotograaf. Ik heb doorgevraagd, alsof ik nog nooit een fototoestel, fotolamp of decorstuk had gezien. En zijn antwoorden kon hij uittypen. Hij had uiteindelijk een half A4. Ook op papier is hij niet spraakzaam. Maar ik maakte de letters wat groter, voegde een alinea van eigen fabricaat toe en vond het goed.

Nu de leerkracht nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en een hekel aan huiswerk
Sluiten