Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Hoogbegaafd en een speciaal talent

‘Ik wil best een VIP zijn,’ zegt Heron, als ik hem van school naar huis rijd. ‘Dan woon je in een luxe huis en mag je alles.’
‘Ja, dat klinkt best aantrekkelijk,’ geef ik toe. ‘Maar ja, beroemd of belangrijk worden is niet voor iedereen weggelegd.’
‘Hoe kan ik VIP worden?’ houdt Heron vol.
Ik begin over hard werken en veel oefenen, tot je beter bent dan anderen. ‘Maar dan nog is het ook een kwestie van geluk of je er succes mee hebt of niet.’

Ik kan zien dat Heron al geen zin meer heeft in de kant die het verhaal nu opgaat.
‘Het helpt wel heel erg als je je talent ontdekt,’ zeg ik snel. ‘Dan heb je al een voorsprong en vind je het bovendien leuk om er veel tijd aan te besteden.’
‘Wat is mijn talent?’ vraagt hij.
‘Je kunt best wel veel dingen,’ begin ik aarzelend. Heron is technisch, vooral met Lego en computers. Hij is creatief: tijdens het spelen verzint hij de mooiste verhalen. Hij heeft een goede stem en acteertalent, maar wil niet naar een koor of een toneelcursus. Hij is muzikaal, maar wil geen instrument spelen. ‘Ik denk dat we jouw echte talent nog niet ontdekt hebben,’ geef ik dan toe.

‘Waarom zijn jij en papa geen VIP’s?’ wil hij weten.
‘Wij zijn niet zo ambitieus,’ denk ik hardop. ‘Wij doen ons best, maar sloven ons niet uit. Wij hebben allebei ook meerdere interesses en moeten onze tijd aan veel verschillende zaken besteden. Daardoor blinken we op geen enkel gebied echt uit. We zijn allebei goed in ons werk, maar niet goed genoeg om de absolute top te halen. En dat hoeft ook niet. We zijn tevreden met ons leven.’

Ik vertel hem niet dat ik er als jonge meid ook van droomde een beroemdheid te worden. Liefst als actrice. Mijn ouders raadden me aan een andere opleiding dan de toneelschool te doen en dus deed ik niet eens auditie voor de opleiding. Ik heb gewoon nooit een brandend verlangen gehad om dat doel te bereiken, dus heb ik mijn comfortzone nooit verlaten.
‘Talent is meer dan alleen iets goed kunnen,’ zeg ik dan, meer tegen mijzelf dan tegen mijn zoon. ‘Het is ook vastbesloten zijn daarmee aan de slag te gaan. Te oefenen en door te zetten, ook bij tegenslag. Dus als je weet wat je graag wilt doen en waar je veel voor over hebt, dan is dat je talent.’

We luisteren zwijgend naar de radio. Na een paar minuutjes vraagt hij: ‘Heb je de formulieren voor een proefles paardrijden al ingevuld?’

We waren laatst op een manege. Heron was niet uit de stal weg te slaan. Hij probeerde contact te maken met de paarden. Nu ik erover nadenk, is hij erg goed met dieren. Hij weet er veel van af en lijkt ze te begrijpen.

Thuis vul ik meteen de formulieren in.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en een speciaal talent
Sluiten