Redactie
Redactie Hoogbegaafd 22 jun 2018

Hoogbegaafd en een talent

Er is een verschil tussen aanleg en talent. Dat heb ik geleerd van meerdere lezers die reageerden op dit blog.
Niet elke hoogbegaafde hoeft een wonderkind te zijn en een wonderkind is niet persé hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid is een aanleg. Daar word je mee geboren, of je het wilt of niet. Alleen als je er iets mee doet, leren en oefenen kan je aanleg een talent, een vaardigheid worden.

Vorig jaar zomer heb ik een minuut lang mijn adem ingehouden, terwijl turner Epke Zonderland een perfecte, bijna onmogelijke combinatie deed op de rekstok tijdens de turnfinale van de Olympische Spelen in Londen. Wat een genot om te zien hoe dat gespierde lijf precies deed wat het moest doen. De kalme concentratie op Epkes gezicht.
Maar Epke is niet als Olympisch kampioen geboren. Hij had zeker aanleg, het zat in de familie, want zijn broers en zus turnden ook. Maar door vanaf zijn vierde jaar heel veel te trainen (als puber was hij al 30 uur per week in de turnhal), kon hij op zijn veertiende voor het eerst meedoen aan het EK. Daar is dus tien jaar hard werken aan vooraf gegaan. En aan de gouden plak in Londen nog veel meer. Focussen, trainen, vallen, opstaan, kampen met blessures, specialiseren. Epkes hele leven stond en staat in het teken van de brug en de rekstok.

Er zullen best meer jongetjes zijn met aanleg voor rekstokoefeningen. Maar als ze niet net zo hard trainen als Epke heeft gedaan en doet, zullen ze zijn prestaties nooit evenaren. Dat is het gevaar van aanleg, zoals hoogbegaafdheid. Het schept verwachtingen. Een kind dat met aanleg voor iets is geboren, zal uiteindelijk toch hard moeten werken om uit te blinken.
Het gaat dus om potentie. En al ziet Epke er uit als een toonbeeld van potentie, bij de Britse wiskundige, natuurkundige en heelaldeskundige Stephen Hawking is er evenveel sprake van aanleg die door doorzetten een talent werd.

Over doorzetten gesproken. Hawking lijdt al heel lang aan een progressieve spierziekte. Hij is volledig verlamd en praat via een spraakcomputer. Hawking gebruikt een computerprogramma waarmee hij kan schrijven door middel van oogbewegingen. Hij heeft een hele lijst heel belangrijke wetenschappelijke werken op die manier gemaakt.
Hawkings bekendste boek, Het Heelal (A Brief History of Time) is al indrukwekkend, maar als je weet dat het, letter voor letter, zo veel moeite heeft gekost, besef je dat de schrijver een monument verdient.

Samen met zijn dochter Lucy heeft Steven Hawking overigens drie boeken geschreven over de jongen George die via spannende avonturen veel leert over het heelal. Heron is er dol op. We hebben ze alle drie al voorgelezen, het eerste boek zelfs al twee keer. Een aanrader!
Of en waarin Heron gaat uitblinken weten we nog niet. Maar het is nuttig om te weten dat de basis er wel is, maar we er toch echt iets mee moeten doen om er wat van te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en een talent
Sluiten