Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en geen hoorn

Heron werd verliefd op een muziekinstrument. Bij toeval ontdekten we dat. Hij bleek aanleg te hebben voor de hoorn en kreeg een muziekles cadeau van een muziekdocente die zijn liefde herkende. Toch speelt Heron nu geen hoorn.

De muziekdocente woont in een andere stad en is niet alle dagen beschikbaar voor lessen. Om Heron toch elke week een les te laten volgen moet ons hele weekschema drastisch omgegooid.
We namen ook een kijkje bij de harmonie in ons eigen dorp. Daar kan Heron zelfs elke week naartoe. Hij krijgt per week een half uur muziekles en na verloop van tijd kan hij mee oefenen met het orkest. Ik zag Heron twijfelen. De lessen worden gegeven door een orkestlid dat zelf een ander koperinstrument speelt. Het principe is hetzelfde, maar de klank is anders. En Heron wil specifiek de hoorn.

Ik weet ook niet of muziek in zijn drukke weekschema past. Heron sport erg veel. Hij zit op bodypump, tennis, judo en paardrijden. Niet omdat hij zo sportief is, maar omdat dat de enige manier is om zijn lichaam in beweging te houden. Hij is namelijk erg dol op rondhangen. Het liefst met een spelletje op mobieltje, tablet of spelcomputer, maar bij gebrek aan schermtijd net zo lief met een boek of stripboek. Schop je hem van de bank, dan gaat hij op bed liggen of op zijn kamer op de grond bij de Lego. Wat betreft passiviteit is hij al volop in de puberteit. Met geen stok in beweging te krijgen, tenzij het voor een leuke activiteit is. En zijn sporten vindt hij gelukkig heel leuk.

Toch denk ik dat hij muziekles uiteindelijk ook heel leuk zal vinden. Van muziek luisteren wordt hij blij. Hij zingt, fluit en neuriet de hele dag door en tikt of schopt vaak ritmes. Kun je nagaan wat er zal gebeuren als hij zelf muziek kan maken! Maar dat doet hij nu niet.

Ik vind het zonde; heeft hij een talent ontdekt, doet hij er niks mee! Als je jong bent, leer je alles veel makkelijker en sneller dan als volwassene. Misschien heb ik er te veel op gehamerd dat muziekles betekent dat je bijna elke dag moet oefenen. Heron houdt niet van oefenen. Hij houdt niet van herhaling en hij houdt niet van moeten, zelfs niet voor de muziek.

Of is het gemakzucht van mij, waardoor hij nooit het plezier zal kennen van samen een stuk instuderen of juist lekker jammen? Ik weet het niet. Voor het enthousiasme dat hij bij zijn eerste ontmoeting met de hoorn en tijdens de eerste muziekles toonde, had ik zeker wat meer moeite gedaan. Dat enthousiasme heb ik daarna echter niet meer gezien. Was het wel echt? Of was het een bevlieging van een enthousiaste jongen die bijna alles altijd even leuk vindt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en geen hoorn
Sluiten