redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Hoogbegaafd en in de spotlight

Het lijkt erop dat hoogbegaafdheid eindelijk de aandacht heeft. Eerst kondigde Peter van der Vorst aan een televisieprogramma te gaan maken over hoogbegaafden en een paar dagen later deed staatssecretaris Dekker de Tweede Kamer een voorstel om meer aandacht geven aan toptalenten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Voor leerlingen met een achterstand was er altijd al aandacht, maar hoogbegaafden vielen tot nu toe meestal buiten de boot. Daar wil staatssecretaris Dekker een eind aan maken. Zo wil hij dat scholieren net als studenten het predicaat ‘cum laude’ op hun diploma krijgen, als ze gemiddeld een acht of hoger op hun cijferlijst hebben. Ook zouden leerlingen, volgens het voorstel, vakken waar ze goed in zijn op een hoger niveau moeten kunnen volgen. Leraren uit het voortgezet onderwijs zouden een paar uur per week les moeten kunnen geven aan groepjes hoogbegaafden in het basisonderwijs.

Dat is hard nodig, volgens de staatssecretaris, want uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de leerlingen op het voorgezet onderwijs zich regelmatig verveelt op school. Daarnaast presteert een op de zes leerlingen onder zijn kunnen en zeggen veel leraren niet goed om te kunnen gaan met niveauverschillen tussen leerlingen.

Volgens Dekker is extra aandacht voor toptalent geen vrijblijvende de zaak. Elke school zou beleid op dit terrein moeten ontwikkelen. Het is zelfs de bedoeling dat de onderwijsinspectie hierop gaat controleren. De staatsecretaris heeft tien miljoen euro per jaar over voor de plannen.

Een paar dagen daarvoor was er ook al aandacht voor hoogbegaafden. Programmamaker Peter van der Vorst kondigde namelijk aan een programma te maken over hoogbegaafden. Hij vindt hoogbegaafdheid een ‘fascinerend thema’ vertelde hij bij Humberto Tan in RTL Late Night. In SlimmerIQen gaat hij op zoek naar het slimste kind van Nederland. Het programma is een quiz, maar ook zullen er filmpjes te zien zijn, waarin de kijker ontdekt hoe het is om als hoogbegaafde door het leven te gaan. Wanneer het programma wordt uitgezonden is niet bekend. Binnenkort vindt de kandidatenselectie plaats.

Niet iedereen vindt het programma een goed idee. Zo valt op internet en in diverse media te lezen dat met een dergelijk programma een verkeerd beeld gegeven wordt van hoogbegaafde kinderen. Mensen zouden kunnen denken dat ze echt allemaal nerds, zijn, speciaal en beter dan anderen. Het is ‘not done’ om een wedstrijd te maken van hoogbegaafdheid, omdat het een serieus en onderschat probleem is. De kinderen worden geëxploiteerd uit winstbejag en om mee te pronken. Je zou kunnen zeggen dat het programma een soort aapjes kijken is, maar dan met hele slimme aapjes.

Zelf vind ik alle aandacht voor hoogbegaafden goed. Laat het publiek maar zien hoe het is om slimmer te zijn dan andere mensen. Laat ze maar weten dat dat heus niet altijd zo makkelijk is als altijd wordt gedacht, ook al weet je wel de antwoorden op elk vraagstuk uit de quiz. Heron zie ik er niet zo gauw aan deelnemen. Hij houdt niet van in de spotlights staan. Ik hoop niet dat dat een hoogbegaafdendingetje is, want dan zijn er geen kandidaten.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en in de spotlight
Sluiten