Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoogbegaafd en muzikaal

Heron is muzikaal. Daar hebben we nooit iets mee gedaan, maar misschien wordt het toch tijd.

Toen Heron klein was, draaide ik alleen maar smooth jazz en licht klassieke muziek. De popmuziek, die in huis altijd had opgestaan, moest even stoppen. Ik werd zelf ineens onrustig van veel nummers, die tot de zwangerschap een soort behang waren geweest. En ik merkte dat Heron dat ook werd. Door mij of door de muziek.

Heron ging de sfeer van liedjes herkennen naarmate hij ouder werd. Sommige nummers, zoals Seven Nation Army van The White Stripes vond hij eng 'alsof ze in een griezelfilm zitten'. Bij andere liedjes kon hij niet stilzitten. En toen ik, zwanger van llse, een keer een cd met slaapliedjes voor baby’s draaide, begon hij ineens te huilen. 'Het is zo mooi, daar word ik verdrietig van.'

Als hij een liedje één of twee keer had gehoord, kon hij de melodie perfect terughalen. Dat heeft hij niet van mij. Zelfs liedjes die al weken in de top 40 staan zing ik vals na. Robert speelt basgitaar en kan noten lezen, maar ook hij is geen groot muzikaal talent.

Al sinds Herons kleutertijd twijfelden we of we hem een muziekinstrument zouden laten spelen. Dat betekent namelijk niet alleen een uur per week les, maar ook oefenen, oefenen, oefenen. En onze drukke, vrijheidslievende en herhalingsallergische zoon zagen wij dat niet doen.

Het zou anders geweest zijn als hij zelf had aangegeven een instrument te willen spelen. Daar probeerden we hem soms warm voor te maken. Zo reageerde hij een keer enthousiast op een slagwerkgroep, waarna we met hem naar een muziekwinkel gingen om een elektrisch drumstel uit te proberen. Hij wilde kijken en luisteren, maar er zelf achter zitten weigerde hij. Zo hebben we ook een blokfluit, een keyboard en de basgitaar van papa geprobeerd. Maar niets maakte hem zo enthousiast dat we de investering in tijd en geld aandurfden.

Vorige maand waren we, eigenlijk bij toeval, op een open dag voor een grote muziek- en theaterschool in de regio. Heron mocht een instrument uitproberen en koos de hoorn. Niet de trompet, niet de trombone, maar de hoorn. Hij hoorde de lerares oefenen met het jongetje voor hem en wist het zeker. Toen Heron aan de beurt was, gaf ze hem de kinderhoorn en deed zelf voor hoe het werkte. Hij kreeg er meteen de juiste toon uit met de juiste kracht. Ze was verbaasd.

Ze gaf hem de hoorn voor volwassenen en probeerde wat dingen met hem uit. Zelfs meespelen met begeleidende muziek lukte vrij aardig. Heron speelde precies na wat ze hem van te voren had uitgelegd. Om ons heen verzamelde zich een groepje belangstellenden. Ik zag aan de muzieklerares en haar collega van de trombone dat ze onder de indruk waren.

Toen gaf ze ons haar visitekaartje. 'Mag ik hem gratis een privéles geven om uit te proberen?'

Ik keek Heron aan. Wilde hij dat? Hij knikte. Voor zijn doen zelfs enthousiast.

In de auto hadden we het er nog over.
We waarschuwden hem. Hoeveel talent je misschien ook hebt, je zult moeten oefenen om er verder mee te kunnen. Heron knikte dat hij het begreep en wilde toch de privéles proberen.

De hoorn… wie had dat gedacht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en muzikaal
Sluiten