Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en niet speciaal

We kregen laatst een brief van de gemeente. Ons verzoek om een vergoeding voor leerlingenvervoer van en naar Herons nieuwe school is afgewezen.

De reden voor afwijzing is dat Leonardoscholen niet als speciaal onderwijs worden gezien. Heron kan gewoon naar het reguliere basisonderwijs. In de brief wordt zelfs hulpvaardig gewezen op de dichtstbijzijnde basisschool, op 300 meter afstand. Dat klopt. Dat is Herons oude school.

Ik dacht er nog over om bezwaar aan te tekenen, maar zag toen dat meerdere ouders van hoogbegaafde kinderen me al voor waren gegaan, meestal zonder succes. Een groep ouders van een Leonardoschool in Hoogvliet heeft het een paar jaar geleden zelfs tot een rechtszaak laten komen.

Rapporten van psychologen bewezen tijdens de zitting dat de kinderen op hun oude school slecht presteerden en doodongelukkig waren en op de Leonardoschool eindelijk hun draai gevonden hadden. Toch oordeelde de rechter dat Leonardo-onderwijs regulier basisonderwijs is en dat de gemeente dus niet zou hoeven opdraaien voor het vervoer van de leerlingen die van heinde en verre naar de Leonardoschool kwamen.

Als ouder van een hoogbegaafd kind krijg je vaak te horen dat je je kind niet met zo’n stempeltje moet opzadelen. Vroeger waren er ook kinderen die heel slim, heel druk, heel ondeugend, heel afwezig waren, en die redden zich altijd best zonder in het hokje hoogbegaafd, adhd of autistisch te zijn geduwd.

Ook zijn er ouders en grootouders die verklaren dat hun kind of kleinkind heel bijdehand is en dus waarschijnlijk ook hoogbegaafd is. Ik verklaar dan altijd: ‘Als er geen problemen zijn, lekker zo houden en anders laten testen.’

Alsof wij onze zoon hebben laten testen om op te kunnen scheppen. Ik heb genoeg om trots op te zijn, zonder met de cijfertjes van mijn zoon te hoeven smijten. Ik ben trots op mijn zoon omdat hij creatief is en een sterk karakter heeft, niet omdat hij intelligenter is dan het gemiddelde kind. Bovendien zegt IQ heel weinig over je mogelijkheden om in het leven te slagen. Intelligentie is slechts een van de vele factoren die een succesvol leven bepalen.

Wij hebben Heron laten onderzoeken omdat hij ongelukkig was en zich op school en thuis lastig gedroeg. Uit het onderzoek bleek dat hij hoogbegaafd is en dat zorgde waarschijnlijk voor problemen. Verveling, niet genoeg uitdaging, onderpresteren.

Hij zit nu ruim een half jaar op de Leonardoschool en zit veel lekkerder in zijn vel, op school en thuis. Voor ons is Leonardo-onderwijs dus wel degelijk speciaal onderwijs. Speciaal passend voor onze jongen.

Het zou fijn zijn geweest als we niet elke dag twee keer een half uur heen en weer zouden moeten rijden of in ieder geval wat benzinekosten vergoed zouden krijgen. Maar we nemen het graag op de koop toe. Als onze jongen maar gelukkig is met zijn stempel in zijn hokje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en niet speciaal
Sluiten