redactie
redactie Blogs juni 22, 2018

Hoogbegaafd en op vakantie

Ilse fladdert door het vakantiehuisje. Dansend, zingend en verhaaltjes verzinnend waarin zijzelf de heldin is. Ze lijkt onvermoeibaar. Heron was ook zo op die leeftijd. Altijd klaar voor actie, continu in beweging. Hij dacht dat hij onoverwinnelijk was en liet zijn superkrachten niet verroesten. Alle actie ging gepaard met veel grote gebaren en stemgeluiden. Of je het wilde of niet, je moest horen dat Heron in de buurt was.

Ook op school leek het of hij energie te veel had.  Het was geen onwil. Stilzitten lukte gewoon niet. Een wiebelkussen werkte averechts, daarvan kreeg hij extra pep. Heron dreef sommige juffen tot wanhoop. Thuis hadden we er oplossingen voor bedacht. Als hij van enthousiasme dreigde door te draaien – bijvoorbeeld als we bezoek hadden – en het huis te klein leek voor drie turven kernenergie, dan moest hij verplicht drie rondjes rond het blok rennen. Daarna ging het wel weer.

Natuurlijk dachten we aan adhd, maar Heron kon zich toch goed concentreren. Als hij met Lego speelde, kon hij zo een uur of anderhalf stilletjes in zijn spel verzonken zijn. En als hij voor de tv zat, zat hij aandachtig en geluidloos te staren naar het beeldscherm. We lieten hem vaker tv kijken dan wordt aangeraden. Even rust. Nu missen we het soms, die energieke buien van het jongetje. Heron is nu beeldschermverslaafd. Als we even niet opletten, zit hij voor de tv, de computer, de iPad, de gameboy of zijn mobieltje. Het liefst onderuithangend op de bank, met zijn lijf onder een dekentje.

We kunnen er niet langer omheen. De puberteit heeft ingezet. En dat kost blijkbaar veel kracht. Het is niet dat hij iets onder de leden heeft. Tijdens uitjes en wandelingen is hij in zijn element. Hij loopt voorop en bepaalt het stevige tempo. Onderweg rent hij soms zijwegen in om interessante zaken te bekijken. Om vervolgens rennend het gezelschap in te halen. Zonder beeldscherm voor zijn gezicht is hij niet te stuiten.

Toen de vakantie begon hebben we de laptop, die Heron van de Leonardoschool voor hoogbegaafden moet hebben, verstopt. En er is een dagelijks rantsoen voor beeldschermtijd van kracht. Om te voorkomen dat Heron de hele dag aan het gamen is. Op de Wii mag hij iets vaker, maar alleen de spelletjes waarbij je je hele lijf moet bewegen. En ook dat mag niet de hele dag.

Nu heeft Heron het lezen herontdekt. Hij verslindt een à twee kinderboeken per dag. Vooral de wat intelligentere jongensboeken als Artemis Fowl, Superhelden van Marcel van Driel en de boeken van Lucy en Stephen Hawking over het heelal. Dankzij de app van de Vakantiebieb heeft hij een paar nieuwe schrijvers ontdekt. Nu zit hij nog urenlang met zijn neus tegen een beeldscherm, maar als boek kan dat geen kwaad.

Ik las in vakanties ook urenlang boeken, al waren die van papier. Het is fijn te zien dat Heron niet compleet gameverslaafd is. Nu alleen nog iets energieker. 'Heron zullen we op de trampoline springen?' vraagt Ilse, voor haar broers neus op en neer dansend. 'Neuh,' klinkt het vanachter een boek. 'Dan ga ik wel alleen,' zegt ze opgewekt, en ze huppelt ervandoor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en op vakantie
Sluiten