Redactie
Redactie Blogs 22 jun 2018

Hoogbegaafd en ‘taakinitiatie’

Het tien-minutengesprek. Ik zit tegenover Herons beide juffen en we bespreken zijn rapport. Het gaat best goed met hem. Alleen zijn er wat dingen die er op duiden dat hij moeite heeft om zich ergens helemaal voor in te zetten.

Heron krijgt zijn weektaak soms niet af en moet dan huiswerk mee naar huis nemen. Afgelopen weekend had hij huiswerk mee. Het duurde tot zondagavond tot hij ermee aan de slag ging en dat was omdat Robert en ik hem zo’n beetje dwongen. Het is niet dat hij het op school te druk heeft voor de weektaak. Hij stelt het alleen uit, tenzij de juffen op hem mopperen.

Een paar blogs geleden had ik het over Herons gebrek aan startkracht. Een van de reacties was van Arwen. Zij noemde de executieve functie “taakinitiatie”. Ik ben dat meteen gaan googelen. Leerzaam. Executieve functies of uitvoerende regelfuncties zijn vaardigheden die zorgen voor de aansturing van je gedrag en je leren.

Een van de executieve functies is “taakinitiatie”. Dat gaat over mensen die van alles te doen hebben, voor ze aan de slag gaan met de (vervelende) klus die op ze ligt te wachten. “Planning” en “overzicht” zijn executieve functies die ermee samenhangen. Door gebrek aan overzicht kun je je taken moeilijk organiseren. Je weet simpelweg niet waarmee je moet beginnen.

Ik vind dit vooral interessant omdat het evenveel over mijn zoon als over mezelf lijkt te gaan. Ik roep zelf wel eens letterlijk uit dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Het stomme is, dat ik me daardoor laat verlammen en me dan verstop in een taak die makkelijker te overzien is (of als niemand kijkt: een tijdschrift, tv of Facebook).

Ik weet dus hoe het voelt als je moeite hebt om aan een taak te beginnen. In plaats van ongeduldig reageren als Heron geen zin heeft in zijn huiswerk, kan ik hem voortaan dus helpen. Want als volwassenen, heb ik inmiddels wat trucjes geleerd om te kunnen omgaan met mijn haperende executieve functies.

Zo heb ik geleerd lijstjes te maken. Een boodschappenlijst, een takenlijst, een inpaklijst voor de vakantie. Onmisbaar. Ook kan ik inmiddels taken opdelen in minder grote taakjes. Het opruimen van het huis, een schijnbaar onmogelijke klus, wordt dan het opruimen van de slaapkamer en de dag erna het opruimen van de badkamer. In theorie tenminste. In de praktijk ben ik gewoon een slons.

Het stomme is, dat mijn werk-ik beter kan organiseren dan mijn gewone ik. Mijn bureau is bijna altijd opgeruimd en ik vergeet uiterst zelden een werk gerelateerde klus. Blijkbaar is het dus toch iets dat je zelf kan besturen en oefenen.

Dat is dan ook wat Heron en ik gaan doen. Om te beginnen kopen we het boek Slim maar… van Peg Dawson en Richard Guare, over het leren versterken van de executieve functies bij kinderen.

Wordt vervolgd!

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en ‘taakinitiatie’
Sluiten