redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Hoogbegaafd en op zoek naar uitdaging

Inmiddels ben ik een ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid bij kinderen. Regelmatig krijg ik vragen van andere ouders met kinderen die dezelfde problemen ervaren. Ik zeg dan altijd dat bij Heron het overplaatsen naar een Leonardoschool voor hoogbegaafde kinderen het beste hielp. Maar dat hoeft niet voor elk kind zo te zijn.

Er zijn niet veel Leonardoscholen of andere begaafdheidsprofielscholen in Nederland en sommige mensen moeten dus lang rijden om er te komen. Ook hebben veel scholen wachtlijsten en zijn ze duurder dan reguliere scholen. En: ze zijn niet voor alle kinderen geschikt. Een kind met een minder harmonieus intelligentieprofiel (zie mijn eerdere blog: Hoogbegaafd en harmonisch) gedijt misschien minder goed op de Leonardoschool.

Daarom heb ik wat Facebook-vrienden (professionals of ervaringsdeskundigen) om tips gevraagd voor ouders van hoogbegaafde kinderen die op een reguliere basisschool zitten. Het gaat vooral om advies op het gebied van verdiepen en verbreden van lesstof voor meer uitdaging, want compactiseren is alleen in de klas te doen en alleen als de leerkracht dat ook ziet zitten.

Kay is de moeder van de hoogbegaafde J. Hij is een paar maanden geleden getest, bleek hoogbegaafd en is overgestapt naar de Leonardoschool. In de IQ-test vond Kay wat tips die ze met me deelde. Zo heeft de Stichting Leerplan Ontwikkeling SLO een uitgebreide Leermiddelenlijst Hoogbegaafden, met verrijkingsmateriaal op verschillende leerstofgebieden. Voor veel materialen moet betaald worden, maar er zijn ook gratis leermiddelen.

De SLO heeft ook meegewerkt aan het ontwikkelen van www.acadin.nl. Acadin is een digitale leeromgeving die ruimte biedt aan hoogbegaafde kinderen om hun talenten verder te ontwikkelen. Ze krijgen een eigen profiel op een afgeschermd deel van de site en kunnen op de site leeractiviteiten vinden per vak- of interessegebied, leerniveau en leer- en denkvoorkeuren. Het past erg in de plannen voor Passend Onderwijs. Hoogbegaafden kunnen zo op een reguliere basisschool blijven, met genoeg uitdaging om zich niet te vervelen.

Fanny Cattenstart van www.gripoptalent.nl wees me op www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.nl. De materialen en projecten op deze site zijn speciaal ontwikkeld voor de hoogbegaafde basisschoolleerling, met een aparte pagina voor hoogbegaafde kleuters. De site staat vol met verrijkingsmateriaal dat een beroep doet op creativiteit, metacognitieve vaardigheden (dus leren leren) en zelfstandigheid. Per vak, bijvoorbeeld rekenen, biologie en geschiedenis, kun je materiaal downloaden.

Ook is er op deze site het vakgebied Leren leren. Hoogbegaafde kinderen worden vaak niet voldoende uitgedaagd en ontwikkelen zo geen studievaardigheden. Ze hoeven zich simpelweg nooit in te spannen om zich de lesstof eigen te maken en leren dus nooit leren. Op het voorgezet onderwijs zullen ze die vaardigheid echter wel nodig hebben en daarom is het handig om die al op de basisschool te trainen.

Voor Heron heb ik zelf een (gratis) abonnement op de nieuwsbrief van www.biologieplusschool.nl , een site over natuur, wetenschap en techniek in het basisonderwijs. En soms zoeken we informatie op door een filmpje te kijken op de Beeldbank van School TV of die van www.hetklokhuis.nl. Vooral de link naar de Specials heeft interessante onderwerpen.

Er is vast nog veel meer materiaal. Maar voor ouders die hun hoogbegaafde kind meer uitdaging willen geven, is dit alvast een goed begin.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en op zoek naar uitdaging
Sluiten