Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en opvoeding

Hoogbegaafdheid kan erfelijk bepaald zijn. Maar ook andere factoren, als opvoeding en omgeving lijken een rol te spelen. Sinds we van Heron weten dat hij hoogbegaafd is, kijk ik ook anders naar zijn zusje Ilse. Met haar ben ik vanaf het begin heel anders omgegaan dan met Heron als baby. Zou dat invloed hebben?

Heron was een erg onrustige baby. Hij huilde veel, soms twintig uur per etmaal. Urenlang liepen Robert en ik om beurten met hem rond. Uitgeput en wanhopig wendden we ons na drie maanden tot een manueel therapeut, die een beklemde nekwervel vaststelde en hem in vier behandelingen veranderde in een actief en nieuwsgierig kindje.

Wel bleef Heron behoefte hebben aan contact. Het liefst werd hij rondgedragen. Maar in zijn stoeltje zitten en vermaakt worden was ook prima. Zodra er even geen mens in de buurt was, ging hij protesteren. Dus zette ik hem soms voor de tv. Dat hielp ook.

Omdat ik me er schuldig over voelde dat ik een kleine baby voor de tv zette, kocht ik dvd’s van Baby Einstein. Rustige beelden van bewegend speelgoed, dieren en landschappen vergezeld van muziek van Mozart, Bach of Beethoven. Heron zat dan zacht spartelend en met grote ogen voor de tv.

Omdat ik zelf na een zware zwangerschap en bevalling en een huilbaby wel wat rust kon gebruiken, luisterde ik alleen nog naar licht klassieke muziek en rustige jazz. En omdat Heron mijn eerste kind was, bracht ik veel tijd met hem door. Eén op één liedjes zingend en spelletjes spelend.

Amerikaanse advocaten hebben het inmiddels voor elkaar gekregen dat Disney, de uitgever van Baby Einstein, veel klanten geld moet teruggeven voor hun gekochte dvd’s omdat die niets zouden doen voor de intelligentie. Ik denk persoonlijk dat, als je je kind dan toch voor de tv zet, dat beter zoiets kan zijn dan het Journaal of hiphop videoclips. Heron herkent diverse klassieke melodieën, neuriet ze mee en kan ontroerd raken van droevige muziek.

Ilse (3) was een heel andere baby. Zo ontspannen. En ze sliep soms uren achter elkaar. Ook zij bleek een beklemde nekwervel te hebben. Omdat ze niet huilde, kwamen we daar pas achter toen ze een erg plat achterhoofdje kreeg.

Zij was zo’n baby van wie je vergeet dat die in huis is. Ze viel soms in de box in slaap, met alle huishoudelijke geluiden om haar heen, ook 3FM het Journaal of de programma’s van Studio 100. Televisie vond ze niet interessant. Ook Baby Einstein niet. Voor spelletjes en liedjes had ik met haar minder tijd dan ik met Heron had gehad.

Ze gaat in maart naar school. Ik ben benieuwd. Op de peuterschool heeft ze de moeilijkste puzzels al af. En ja, hoogbegaafdheid kan erfelijk zijn. Hun vader is het ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en opvoeding
Sluiten