Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en passend onderwijs

De Wet Passend Onderwijs. Veel ouders en leerkrachten hebben daar meningen over, niet allemaal even positief. Ik heb er ook over nagedacht.

Na de zomervakantie is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk kinderen die voorheen op het speciaal onderwijs zaten, naar het reguliere basisonderwijs gaan. Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat het om slechts een paar leerlingen per school en zullen leerkrachten de ondersteuning krijgen waar ze behoefte aan hebben.

Er zijn mensen die bang zijn dat de aandacht voor de kinderen met speciale behoeften ten koste zal gaan van de aandacht voor de ‘gewone’ kinderen. Vooral de leerlingen die het op een normale school nu maar net redden, zullen last gaan krijgen van hun nieuwe klasgenootjes die nog veel meer hulp van de juf nodig hebben.

Ook zijn er mensen bang dat de kinderen met de rugzakjes als stoorzender gaan werken in een klas. Een kind met een stoornis waardoor hij niet kan stilzitten, driftbuien heeft, extra uitleg nodig heeft of steeds praat, leidt zijn medeleerlingen continu af. Ook de kinderen die juist stilte nodig hebben om zich te kunnen concentreren.

Er zijn ook mensen die het juist mooi vinden dat de kinderen met speciale behoeften niet meer worden weggestopt, maar in een veilige omgeving kunnen oefenen om later te participeren in de maatschappij. En voor de klasgenootjes is het goed en leerzaam om te zien dat elk mens anders is. Misschien kunnen ze zelfs helpen.

Ik ben ook geen fan van het in hokjes plaatsen van kinderen. Toch heb ik het met mijn zoon gedaan. Ik heb hem in het hokje ‘hoogbegaafd’ geplaatst en hem naar een aparte school met alleen maar hoogbegaafden gestuurd. Zijn oude juffen waren allemaal lief en deskundig en de school stond goed bekend. Toch was de school niet toegerust op het lesgeven aan hoogbegaafden. Heron kwijnde daar weg omdat hij er niet thuishoorde. Hij kostte tijd en aandacht, van een juf die in een te grote klas haar handen al vol had.

En dan was hij alleen nog maar hoogbegaafd. De nieuwe wet gaat over kinderen met echte, serieus aandachtvragende stoornissen. Daar heb je niets aan een paar uurtjes extra onderwijsassistentie. Dan wil je gewoon een klein klasje met genoeg begeleiding om elke leerling de aandacht te geven die hij of zij verdient.

De wet is natuurlijk niets meer of minder dan een bezuinigingsmaatregel. Als die na de zomer van kracht wordt, zullen de scholen volgens de staatssecretaris ook meer geld krijgen, bijvoorbeeld om extra begeleiding in de klas in te zetten. Maar de wet zal toch veel geld opleveren, door het plaatsen van minder kinderen in het speciaal onderwijs. Een rugzakje kost minder geld dan een stoel op een clusterschool, kort gezegd.

Het zou eerlijker zijn als al het door deze wet uitgespaarde geld naar het onderwijs zou gaan, bijvoorbeeld voor kleinere klassen, beter betaalde leerkrachten of uitdagendere leermiddelen voor leerlingen van alle niveaus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en passend onderwijs
Sluiten