redactie
redactie Blogs juni 21, 2018

Hoogbegaafd en rustig

Het lijkt of we met Heron de laatste weken in wat rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. Geen grote aanvaringen meer en ook op school gaat het zijn gangetje.

Als hij thuiskomt, hoef ik hem er soms niet eens meer aan te herinneren dat hij zijn jas op de kapstok moet hangen en zijn broodtrommeltje en beker op het aanrecht moet leggen. Dan zie ik zijn spullen zomaar vanzelf opgeruimd worden.

Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een grote bek van mijn zoon kreeg. Het moet weken geleden zijn. Als het bedtijd is, hoef ik niet te dreigen of smeken om hem de trap op te krijgen, een waarschuwing is al genoeg. Dat was vroeger wel anders.

Kwam hij vorig jaar elke dag boos en verdrietig uit school omdat hij met iedereen ruzie had gehad, nu komt hij vrolijk de school uit rennen, met verzoeken om speelafspraken te plannen. Hij speelt met schoolgenoten, maar ook met zijn oude vrienden uit de buurt.

Hij kreeg laatst zijn rapport mee. Het was iets beter dan zijn eerste rapport, toen hij enkele weken op de Leonardoschool zat. Toen kreeg hij de waarschuwing van de juf: ‘Met meer inzet zullen je cijfers ongetwijfeld beter worden.’

Het is echter nog steeds geen rapport dat je aan je familie laat zien om je spaarpot te spekken. De reguliere vakken zijn voldoende tot goed. Maar juist de extra Leonardovakken als tweede vreemde taal, omgaan met hoogbegaafdheid, filosofie en schaken zijn minder.

Filosofie is zelfs twee punten gekelderd. Dat vind ik persoonlijk erg jammer, want ik heb een les meegemaakt en vond het erg interessant. Waarschijnlijk was het voor Heron te weinig interactief, lang stilzitten en luisteren. Niet zijn sterkste kant.

Voor schaken heeft hij, net als eerder, een onvoldoende. Niet omdat hij het inzicht mist, maar omdat hij het spel niet leuk vindt en omdat hij en de vakdocent niet goed klikken. De leraar houdt van rust en regelmaat, Heron houdt van reuring. Dat past niet bij elkaar.

En Heron is niet iemand die zich aanpast om een ander een plezier te doen. Hij is wie hij is en daar moeten mensen het maar mee doen. Dat is al 9 jaar zo.

Het gaat goed, maar Heron heeft nog veel te leren. Vooral op sociaal gebied.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en rustig
Sluiten