redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Hoogbegaafd en verwend met lesmethodes

Tijdens de ouderavond mochten we Herons lesmateriaal doorbladeren. Ik was diep onder de indruk.

Heron gebruikt op de Leonardoschool een paar methodes die hij nog kent van zijn oude school, zoals De Wereld in Getallen en Nieuwsbegrip. De meeste zijn echter nieuw en zoveel mogelijk aangepast aan hoogbegaafde leerlingen.

Zo werken ze, naast de gewone taal- en rekenmethodes, met Rekentuin en Taalzee. Dat zijn interactieve computerprogramma’s, waarmee de kinderen op hun eigen niveau en tempo – als een soort spelletje – taal en rekenen kunnen oefenen.

De landelijke stichting waar Herons Leonardoschool toe behoort, heeft zelf een lesmethode ontwikkeld. Die heet Reis door de Wereld van Kennis. Op de onderwijsbeurs NOT2013 won deze lesmethode de tweede Innovatieprijs.

De methode is speciaal gericht op hoogbegaafde leerlingen. Hij werkt ‘deep level’. Dat betekent dat meerdere schoolvakken tegelijk worden aangesproken: biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, filosofie, techniek, kunst. En onderdelen als bronnenonderzoek, discussie en presentatie.

Ook wordt veel met mindmaps gewerkt. Die heten in deze methode Roadmaps, maar het principe is hetzelfde. Het zijn posters, met tekeningen rond een thema. De eerste is bijvoorbeeld Leven. Op deze poster staan verschillende soorten dieren afgebeeld, van eencellige tot nijlpaard. De dieren symboliseren allemaal een aspect van Leven in de breedste zin van het woord: evolutie, taxonomie, ecosystemen, anatomie en erfelijkheid. Bij elk onderwerp staan vragen geschreven, waaruit de leerlingen mogen kiezen. Ook kunnen ze zelf vragen stellen om het antwoord op te zoeken.

Andere thema’s zijn Uitvindingen en Ontdekkingen, Wonen en Bouwen, Sterren en Planeten en Leonardo DaVinci en de Renaissance. Naast de Roadmaps zijn er iBooks, die iedere Leonardoleerling kan openen met zijn MacBook.

Op Herons school zijn ze dit jaar voor het vak Wereldverkenning begonnen met de methode DaVinci, geschikt voor groep 5 tot en met 8. Heron zit in een gemengde groep 4, 5 en 6 en ze werken nu tegelijkertijd aan de thema’s van groep 5. Het ziet er allemaal indrukwekkend mooi uit. Ook hier weer aandacht voor veel verschillende vakken naast en door elkaar. Er zijn per groep drie tot vier thema’s per jaar, van Het ontstaan van het heelal, de aarde en de mens, tot de Nieuwste Tijd. Bij elke groep horen een passend dierenrijkoverzicht, plantensleutel en tijdlijn. Er wordt gewerkt uit boeken, maar ook digitaal in een e-learningomgeving en met filmpjes, links en literatuurlijsten.

Iedere leerling kan zo diep in de materie duiken als hij zelf wil. En voor ouders is er een website om thuis mee te kijken en je alvast voor te bereiden op de verhalen en vragen die ongetwijfeld gaan komen.

Het zijn zulke mooie en goede lesmethodes. Ik gun ze eigenlijk ieder kind.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en verwend met lesmethodes
Sluiten