Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en vrienden

Toen we net hadden gehoord dat Heron hoogbegaafd is, stonden we voor de keuze: hem op zijn oude school laten blijven of overstappen naar de Leonardoschool.

Ik had meerdere twijfels, onder meer over zijn vrienden. Hij zat op school met kinderen met wie hij was opgegroeid; ze hadden samen op het peuterschooltje gezeten. De vriendjes woonden allemaal op loopafstand.

Op de Leonardoschool zou hij bij allemaal vreemde kinderen in de klas komen. Kinderen die uit de hele regio komen en bij wie hij niet zomaar even aan kon komen lopen of zelfs fietsen.

Als ze al vrienden zouden willen worden, tenminste. Onwetend als ik was over hoogbegaafdheid, dacht ik dat de andere kinderen op de hoogbegaafdenschool misschien te druk bezig zouden zijn met hun viool, wiskundige berekeningen, uitvindingen, of roman- in-wording, om met Heron te gaan spelen.

Dat bleek erg mee te vallen. Heron zit nu met het luxeprobleem dat hij meer vrienden heeft dan er op zijn verjaardagspartijtje mee kunnen. Hij is bevriend met een aantal hoogbegaafde jongens die eigenlijk allemaal erg normaal blijken te zijn. Ook ziet hij zijn vrienden uit de buurt nog regelmatig.

Ik vroeg hem eens of zijn Leonardovrienden anders zijn dan zijn oude. Hij zei van niet. Zelf heb ik ook niet het idee dat er veel verschil is. Heron speelt met allen buiten, op de computer of met Lego.

Hooguit is het spel met de hoogbegaafde vriendjes wat gedetailleerder uitgewerkt. Dan hebben ze niet zomaar een ruimteschip waarmee ze vechten met vijandige ruimtewezens, maar zijn die ruimtewezens van een bepaalde galactische soort en is dat ruimteschip uitgerust met een motor die een vermogen heeft van een miljoen watt, een boordcomputer met anderhalf triljoen gigabyte en schieten ze niet zomaar met een pistooltje maar met een 1000 watt lasergun.

Ik heb van een niet-hoogbegaafd vriendje van Heron overigens ooit een diepzinnige monoloog aangehoord over het al dan niet bestaan van de hemel en over wat er met iemand zou kunnen gebeuren na de dood. Een van Herons andere oude vriendjes maakt tekeningen die smeken om een lege donkergrijze wand in het heropende Rijksmuseum.

We gaan Herons verjaardag vieren met een mix van oude en nieuwe vriendjes. Dat doen we in de Speeldernis in Rotterdam. Daar gaan ze rennen, klimmen, bouwen, vies worden en tenslotte popcorn maken boven een open vuur. Dingen die bijna alle jongens leuk en spannend vinden.
Hoogbegaafd of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en vrienden
Sluiten