Redactie
Redactie Hoogbegaafd 22 jun 2018

Hoogbegaafd en vrij

En dan heeft Heron ineens een week ‘junivakantie’. Die had ik totaal niet zien aankomen. De overgang van zijn oude school naar de Leonardo is begin dit jaar zo snel gegaan, dat ik me nu pas realiseer dat we nooit een jaarkalender hebben gehad. In mijn agenda staan nog de vrije dagen van zijn oude school. En die heeft in juni niet een hele week vakantie.

Het geeft een aantal praktische problemen als je kind naar een Leonardoschool gaat. Zo is er de reistijd. Alleen ongelooflijke mazzelaars hebben een Leonardoschool om de hoek zitten. De meeste schoolgenootjes van Heron moeten echter met de auto gebracht worden omdat ze uit de hele regio komen. Voor ons is het bijna een half uur rijden om hem op school te krijgen. En weer op te halen. Dat is dus zo goed als twee uur reistijd per dag. Leonardo-onderwijs wordt niet gezien als speciaal onderwijs en dus krijgen we geen cent van onze reiskosten vergoed.

Omdat Herons zusje Ilse naar een gewone basisschool in het dorp gaat, hebben wij thuis twee keer zoveel studiedagen als ouders van wie de kinderen op dezelfde school zitten. En twee keer zoveel geregel voor schoolreisjes, schoolfotografen, projectafsluitingen, sportdagen, sponsorlopen en vieringen. Als freelancer ben ik thuis de persoon die haar werktijd mag opofferen, want zoveel vrije dagen heeft Robert in vaste dienst niet.

Met twee kinderen op verschillende scholen in twee verschillende plaatsen is het ook best stressen om de kinderen op tijd van school te halen. Het brengen is bij ons opgelost. Herons school ziet in een regiofunctie te hebben en is daarom standaard eerder open. Robert brengt Heron naar school op weg naar zijn werk (met een enorme omweg, dat wel).

Maar ‘s middag zijn ze tegelijkertijd uit. Ilse gaat twee dagen per week naar de BSO. Dat scheelt. Maar de overige dagen moet er dus altijd een kind minstens een half uur wachten. Ik heb nu met Ilse’s juf afgesproken dat ik haar een half uur eerder ophaal van school, zodat geen van de kinderen hoeft te wachten. Maar dat scheelt me ook weer een half uur van mijn toch al schaarse werktijd.
Mijn ouders wonen bij ons in het dorp en zijn erg behulpzaam. Maar zij hebben ook wel eens andere bezigheden en zijn ook wel eens op vakantie. En nu zijn ze toevallig op vakantie terwijl Heron plotseling een hele week thuis blijkt te zijn.

Er is geen vakantieopvang en al zijn vriendjes in het dorp zijn gewoon naar school. En ik had al een aantal afspraken met opdrachtgevers staan. Ik voel me een domme doos dat ik het niet eerder doorhad. En vind Herons school heel stom dat ze zomaar een week vrij geven in plaats van de vrije dagen over het jaar te verdelen. En deel dan mijn grieven met de moeders van Heron’s vriendjes. Erkenning. We plannen op het schoolplein een kinderuitwisseling.

Mooi dat die hoogbegaafdheid me niet mijn carrière gaat kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en vrij
Sluiten