Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoogbegaafd en zelfbewust

‘Ik ben de K3 Dansjespiet,’ zegt Herons zusje Ilse (4) terwijl ze in haar prinsessenjurk en op roze plastic muiltjes een pirouette probeert te maken. ‘Later ga ik optreden op het feest van Sinterklaas. Met dansjes van K3. En dan gaat iedereen voor mij klappen.’ Op deze leeftijd blaakte Heron ook van het zelfvertrouwen. In de loop van de jaren verminderde dat, met het dieptepunt op zijn achtste.

Toen Heron 4 was, was hij ervan overtuigd dat hij aan de buitenkant van het huis naar het dak kon klimmen. Wat ik ook zei, hij wist zeker dat ik het fout had. Zelfoverschatting is een synoniem van kleuter. Gelukkig heeft hij het nooit geprobeerd.

Eigenwijs was hij toen ook. Nog erger dan nu.
Zei ik: ‘Een ooievaar heeft hele lange poten.’
Dan zei hij: ‘Nietes, korte pootjes.’
Vroeg ik dan: ‘Wat is een ooievaar?’
Zei hij: ‘Weet ik niet.’

Heron wilde alles zelf doen, ook de dingen die een kleuter nog niet kan doen, zoals het in elkaar zetten van een boekenkast.
‘Laat mij maar even,’ zei hij dan.
Als papa dan zei dat hij het beter zelf kon doen omdat dit wellicht iets te hoog gegrepen zou zijn, hield hij vol: ‘Nee, laat mij maar!’ Gevolgd door een in urgentie, toonhoogte en volume oplopend: ‘Ik wil het doen! Ik wil het doen!’ En dan huilend: ‘Ik wou het doen!’

Heron hield van wedstrijdjes en spelletjes, zeker als hij won. Hij won graag. Zo graag, dat ik hem wel eens de regels van het spel zag buigen. Het was een spel met een kleurendobbelsteen. Hij moest oranje gooien en dat lukte maar niet. Hij probeerde de dobbelsteen zo te draaien dat die op oranje zou vallen. Dat werkte niet. Toen probeerde hij snel nog een extra keer te gooien. Dat mocht niet. Dus gooide hij de dobbelsteen onder de bank en dook er zelf achteraan. ‘Oranje,’ klonk het triomfantelijk van daar beneden. Ik weet niet of het echt oranje was, maar van mij mocht die creativiteit beloond worden.

‘Ik heb gewonnen,’ constateerde hij droog.
Even was het stil.
‘En jij hebt verloren!’

Ilse speelt ook graag spelletjes. En ze is eigenwijs. We wisten niet dat het mogelijk was, maar ze is nog eigenwijzer en koppiger dan haar broer. Of zij hoogbegaafd is, weten we nog niet, maar bijdehand is ze zeker. We zitten niet te springen om een diva in huis, dus proberen we het in toom te houden. Tegelijk willen we niet haar zelfvertrouwen weg laten smelten. Dat is bij Heron fout gegaan, maar we weten nu waar we op moeten letten.

Het goede nieuws is dat Heron sinds hij op de Leonardoschool zit ook weer wat zelfbewuster begint te worden. Laatst had hij een tien voor topografie, na weken vol frustratie omdat hij het zo moeilijk vond, terwijl klasgenootjes D., D. en B. tienen bijeensprokkelden of het knikkers op het schoolplein waren.

‘Ik had een tien,’ zei hij in de auto.
Even was het stil.
‘En D. had een acht.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en zelfbewust
Sluiten