Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoogbegaafd en zijn eerste congres

Heron en ik zijn zaterdag naar een congres geweest, zijn eerste. Ik geloof dat hij het net zo leuk vond als ik.

‘Begaafdheid is hot en cool!’ was door organisatoren Marije Ruben van Begaafd in Contact en Fanny Cattenstart van Grip op Talent in eerste instantie bedoeld als een conferentie voor hoogbegaafde kinderen. In het gymnasium Camphusianum waren workshops over onder meer het Chinese schrift, de pinhole camera, programmeren mindset, meteorologie en 3D-printen. Heron vond vooral die workshop geweldig. Ze printten hun eigen Minecraft figuurtje om mee naar huis te nemen.

Er waren ook workshops voor ouders. Over leren leren, mindset, gevoeligheid, executieve functies en veel andere zaken waar je als ouder van een hoogbegaafde meer over wilt weten. Ik had moeite om uit de twaalf aangeboden workshops er twee te kiezen. Uiteindelijk koos ik voor perfectionisme en faalangst, omdat ik daar zelf ook erg mee worstel, en voor de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs.

Er was een informatiemarkt waar veel organisaties op het gebied van hoogbegaafdheid zich aan de tweehonderd deelnemers presenteerden. Ik zag veel deskundigen die ik via de social media ken, eindelijk eens in het echt. Zelfs Heron werd een paar keer herkend.

Er waren twee plenaire sessies. Sander Datema van Durf te Vragen leerde ons dat er heel veel oplossingen en mogelijkheden zijn, als je maar de juiste vraag durft te stellen. Met elkaar hebben we bedacht hoe je archeoloog wordt en hoe je snel je kamer opgeruimd kunt krijgen. Zelfs Heron durfde in de microfoon een bijdrage te doen. ‘Koop je ouders om om je kamer op te ruimen,’ zei hij grijnzend.

Presentatrice Dolores Leeuwin van Het Klokhuis vertelde hoe ze een paar jaar geleden bij toeval ontdekte dat ze een hoog IQ heeft. Ze deed mee aan de BNN IQ test en won het tot haar eigen verbazing zelfs van een Mensa-lid. ‘Dat wist ik toch,’ zei haar moeder. ‘Zie je wel, je bent toch een nerd,’ zei een vriendin.

Dolores wist nooit dat ze zo intelligent was. ‘Als ik een antwoord krijg op een vraag, heb ik daarna alleen nog maar meer vragen.’ Op de havo ging ze zelfs een klas terug om de exacte vakken te laten vallen. Daarna ging het beter. ‘Doe wat je zelf wilt en niet wat anderen willen. Anders ga je toch tegen dingen aanlopen,’ gaf ze de aanwezigen mee.

Toen Dolores het idee had dat haar zoontje hoogbegaafd kon zijn, heeft ze hem, ondanks twijfels en tegenwerpingen laten testen. Hij bleek inderdaad hoogbegaafd te zijn. Door het te weten kon Dolores hem de handvatten geven die ze zelf gemist had. ‘Het helpt om het te weten. Ik heb vaak geworsteld. Dat had makkelijker gekund.’

Een kind vroeg of Het Klokhuis al eens aandacht aan hoogbegaafdheid heeft besteed. Dat beaamde Dolores, maar ze wil best nog een aflevering over hoogbegaafdheid maken. ‘En dan de nadruk leggen op meer dan alleen het IQ, omdat hoogbegaafdheid zoveel meer omvat en er zoveel vooroordelen zijn weg te nemen.’

Het allerleukst aan het congres vond ik het ontmoeten van al die andere hoogbegaafde kinderen en hun ouders, en te zien dat hoogbegaafdheid ook gewoon leuk kan zijn. Volgend jaar weer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en zijn eerste congres
Sluiten