redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Hoogbegaafd en zijn eigen huiswerkmachine

Heron krijgt vaak topografietoetsen te leren. Het stampwerk van topo is een ramp voor de meeste hoogbegaafden, tenzij ze een fotografisch geheugen hebben. Heron heeft dat niet. Gelukkig heeft hij wel een huiswerkmachine thuis. Zijn moeder. 

Heron kan alleen topo leren als ik hem overhoor. Steeds opnieuw. We beginnen met dictees van de plaatsen, rivieren en gebergten. De juffen rekenen namelijk spelfouten ook mee bij het nakijken van de toetsen. Als Heron alle locaties foutloos weet te schrijven, gaan we ze aanwijzen op de blinde kaart, of ik wijs ze aan en hij benoemt ze. En dan maar herhalen, herhalen en herhalen, net zolang tot hij het zonder nadenken kan. Er zijn ook programma’s voor op internet, google maar eens op 'topo oefenen', maar Heron is erg gehecht aan zijn huiswerkmachine. 

Op deze manier haalde Heron voor de laatste drie toetsen een 10-, een 10 en een 8. En die 8 was dan ook voor het hele Middellandse Zeegebied inclusief Turkije en Griekenland. Ik kan inmiddels ook blindelings Madrid, Malaga, Palermo en Patras (MaMa en PaPa, een van onze zelfbedachte ezelsbruggetjes) aanwijzen. Dat is een voordeel, want topo was nooit mijn sterkste vak

Toch begin ik als een kind te jammeren dat ik geen zin heb om alweer zo’n toets te moeten leren als Heron er een mee uit school neemt. Het kost mij erg veel tijd om mijn zoon op deze manier met huiswerk te helpen. Een keertje overhoren als control, nadat hij het zelf heeft geleerd, vind ik prima, maar nu voel ik me meer een soort tennisballenkanon dan een betrokken ouder. Aan zo’n machine vraag je tenslotte niet wat die momenteel liever zou doen dan jou te helpen met oefenen. 

Ook bij werkstukken gaat het zo. Als Heron in zijn eentje een werkstuk moet maken, weet hij niet hoe hij moet beginnen, hoe hij het verhaal moet indelen, waar hij de informatie vandaan moet halen en hoe hij van de informatie een verhaal kan maken. Dus zit ik erbij om hem stapje voor stapje te vertellen wat er nu van hem verwacht wordt. 

Het is altijd best gezellig, samen huiswerk maken. Ik vond het ook interessant om de geschiedenis van de Berlijnse muur weer terug te halen, ik weet nu meer van Dubai dan alleen maar dat er opgespoten eilanden liggen en hoge gebouwen staan, en mijn kennis van de topografie van Europa is in ieder geval flink opgefrist – voorlopig dan, want als ik het niet bijhoud, verdwijnt de informatie snel weer uit mijn hoofd. 

Toch zou ik willen dat Heron ook zelfstandig zijn huiswerk leert maken. Hem op deze manier helpen kost veel tijd. Het is nu nog wel te doen, maar als hij naar de middelbare school gaat komt er natuurlijk veel meer huiswerk. Als hij dan nog steeds op deze manier leert, kan ik beter stoppen met werken en een privé huiswerkbureautje opstarten. 

Iemand een idee hoe je een kind leert leren? 

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd en zijn eigen huiswerkmachine
Sluiten