redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Hoogbegaafd, of druk en opstandig?

We hebben de directeur van een reguliere basisschool in de regio, die ook Leonardo-onderwijs aanbiedt, om een kennismakingsgesprek gevraagd.

‘Er is niet zoveel verschil tussen gewone kinderen en hoogbegaafde kinderen,’ vertelt ze, als we even binnen gluren in het hoogbegaafdheidsklasje. ‘Wel zijn ze vaak beschadigd doordat hun hoogbegaafdheid pas laat herkend is. Ze zijn onderzocht omdat ze op hun oude basisschool onderpresteerden, ongelukkig waren of gedragsproblemen vertoonden.’

Dat herken ik. Zelfs ik, zijn eigen moeder, dacht eerder aan adhd dan aan hoogbegaafdheid als oorzaak van Herons drukke en opstandige gedrag. Wat dat betreft is de Leonardoschool volgens mij te vergelijken met speciaal onderwijs.

Heron zelf luistert niet meer. Hij zit onderuitgezakt te schommelen met zijn benen. Schopt mij steeds even. ‘Wil je misschien een denkspel uit de kast kiezen,’ vraagt de directeur. Terwijl wij verder praten, speelt Heron het spel Roadblock. Hij plaatst een rode auto en huizenblokken volgens een opdrachtkaart op een vierkant bord. Nu is het de bedoeling dat hij politieauto’s in de puzzel legt, zodat de rode auto wordt ingesloten en alle plekken bezet zijn. Hij speelt het voor het eerst, maar heeft het snel door en lijkt zich erg te vermaken.

Hij kijkt pas op als het over computers gaat. Op deze school heeft elke leerling zijn eigen laptop met draadloos internet. De laptop wordt op school voor bijna alle lessen gebruikt en gaat elke dag mee naar huis. De computers wisselen snel gegevens uit met elkaar en met het grote touchscreen dat in plaats van een schoolbord voor de klas hangt. Zo kunnen de kinderen ook van elkaar leren.

Die laptop wordt betaald door de ouders. Net als de vakleerkrachten en de speciale projecten en excursies. Het kost per jaar flink wat extra: 1660 euro voor dit schooljaar, inclusief de laptop. Alles om het kind te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. En een leerlinggebonden financiering (het ‘rugzakje’) is er niet voor Leonardo-onderwijs. Aan ons de vraag of we dat er voor over hebben.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafd, of druk en opstandig?
Sluiten