Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Hooikoorts


Wat is het?

Hooikoorts komt meestal voor van mei tot augustus. Het is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen en andere planten. Als deze in aanraking komen met het slijmvlies, reageert het afweersysteem met een ontstekingsreactie.
Symptomen: niezen, jeukende of tranende ogen, ‘loopneuzen’, branderig gevoel in de keel.
Met een bloedtest of priktest kan hooikoorts worden vastgesteld. In Nederland heeft een op de tien mensen last van hooikoorts.

Hoe komt het?

De aanleg voor hooikoorts is deels genetisch bepaald, maar ook luchtvervuiling of juist een te hygiënische levensstijl spelen ene rol. Meestal ontstaat hooikoorts rond het zevende of achtste levensjaar maar komt het in de puberteit tot volledige ‘bloei’. Hooikoorts komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Wat doe je eraan?

  • Draag een (zonne)bril zodat de stuifmeelkorrels minder makkelijk in de ogen komen.
  • Vermijd wrijven in de ogen al er eenmaal irritatie is: beter is uitspoelen met lauw water.
  • Houd in de kamers en vooral de slaapkamer de ramen gesloten en maai niet zelf het gras.
  • Er zijn speciale medicijnen: antihistaminica. Deze voorkomen dat de ontstekingsbevorderende stoffen in de slijmvliezen worden losgelaten. Te koop bij de apotheek of drogist.
  • Ook bestaat de zogenaamde immunotherapie, waarbij patiënten allergene stoffen ingespoten krijgen om zo langzaam te ‘wennen’.
  • Houd de site allergie-radar in de gaten. Op deze site kun je in het pollen-seizoen dagelijks zien wat de verwachting is voor de volgende dag. Het is een samenwerkingsverband van verschillende universiteiten.
Reageer op artikel:
Hooikoorts
Sluiten