redactie
redactie Alcoholgebruik 21 juni 2018

Horeca wil hogere boetes drinkende pubers

Jongeren onder de achttien die worden betrapt op het drinken van alcohol zouden hogere boetes moeten krijgen, pleiten horecaondernemers. Zij hebben er genoeg van dat zij nu verantwoordelijk worden gehouden voor drinkende pubers.

Boete

Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland: “Als in een drukke of grote zaak door jongeren drank aan elkaar wordt doorgegeven, en zelfs ouders werken daaraan mee, is het voor de ondernemers erg lastig daar tegen op te treden. Maar die kunnen wel een boete oplopen van 1360 euro en ze lopen zelfs de kans dat hun zaak wordt gesloten.”

Vrolijk verder drinken

Een puber die betrapt wordt met alcohol krijgt een boete van 90 euro. “Als die al wordt uitgereikt, want we zouden heel graag eens een onderzoek zien waaruit blijkt hoe vaak dat nu eigenlijk gebeurt”, zegt Prinssen. Dit staat niet in verhouding tot de enorme boetes die horecaondernemers krijgen, vinden zij. “Als een zaak moet sluiten, heeft dat enorme gevolgen voor hele gezinnen”, zegt Prinssen. “Terwijl degenen die drinken, 90 euro betalen en vrolijk verder drinken.”

Ouders

Bovendien blijkt dat de jongeren onder de achttien die betrapt worden met drank; dit maar in 17% van de gevallen zelf hebben gekocht. Meestal krijgen jongeren dit van ouders en vriendjes. De verantwoordelijkheid zou dan ook veel meer bij de ouders en jongeren zelf moeten worden gelegd, stellen de horecaondernemers. ”Er dient een normverandering te komen”, zegt Prinssen. „Nu worden ondernemers geacht de jeugd op te voeden. En natuurlijk is dat ook onze taak, maar dat kunnen we niet alleen.”

Wil je meer lezen over alcohol en de wet? Kijk dan hier.

Bron: Metronieuws.nl

Reageer op artikel:
Horeca wil hogere boetes drinkende pubers
Sluiten