Redactie
Redactie Oppas 19 jun 2018

Huilen bij oppas

antwoord

Kinderen kunnen inderdaad fases hebben waarin ze aanhankelijker zijn naar hun ouders toe of zelfs overstuur raken als papa of mama weggaat. Daar hoeft helemaal niks aan voorafgegaan te zijn; het kan gebeuren in tijden dat er veel spannende dingen zijn of grote veranderingen, het kan ook tijdens bepaalde fases in hun ontwikkeling ontstaan. Dát het gebeurt, is dus op zich niet vreemd en ook niet iets om je zorgen over te maken. 

Om iets te achterhalen van de (eventuele) oorzaak, kun je proberen op de volgende vragen antwoord te geven: 

  • Is het huilen direct begonnen vanaf het moment dat je moeder ging oppassen of pas na een tijdje? Als dit laatste het geval is: is er in de tijd dat het begon een andere bijzondere gebeurtenis of verandering geweest?
  • Is ze gewend om zonder jou of je partner te zijn? Of is dat nieuw voor haar? Dan moet ze wellicht wennen.
  • Hoe gaat het zonder jullie als ze op school is of bij anderen? Heeft ze er dan ook last van? Wat is het verschil met wanneer ze bij oma is?
  • Is er verschil in haar reactie als je dochtertje bij oma is of als oma bij jullie is?

Wellicht is het inderdaad gewoon een fase, maar hoe dan ook kun je proberen een eenduidige aanpak te hanteren, zodat het zo snel mogelijk makkelijker voor haar wordt en fijner voor iedereen:

  • Maak samen afspraken voor de tijd bij oma: wat gaan ze doen, hoe kunnen dingen net zo verlopen als wanneer ze met jullie is, welke vaste routines en gewoontes moet oma ook weten en doen? 
  • Zorg dat je heel duidelijk bent in het weggaan. Oma past op, dat staat vast. Word niet boos op haar en neem haar gevoel wel serieus, maar ga ook niet te veel mee in haar emotie. 
  • Laat zien dat de tijd die ze met oma doorbrengt leuk is en neem vrolijk afscheid. Benadruk de leuke kanten, ook als je terugkomt. Benoem dat het misschien nu even moeilijk voor haar is, maar dat je zeker weet dat het snel overgaat en ze dan heel veel plezier heeft met oma. Benader haar positief.
  • Het helpt vaak goed om sámen met haar een routine te bedenken voor het afscheid nemen, waar jij je ook goed aan houdt. Bijvoorbeeld: heel dikke knuffel, nog drie zoenen, dan ga je en zwaait ze je samen met oma bij de deur uit. 
Reageer op artikel:
Huilen bij oppas
Sluiten