Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 1 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Rouwverwerking: op deze manier kunnen huisdieren helpen

Het verliezen van een dierbare, een relatiebreuk, teleurstellingen, het kwijtraken van je baan, een financiële tegenvaller… allemaal verdrietige gebeurtenissen waar we kapot van kunnen zijn. We rouwen dan op onze eigen manier, maar wist je dat huisdieren een lichtpuntje kunnen bieden en daadwerkelijk kunnen helpen bij rouwverwerking?

Of een familielid nu komt te overlijden, of je relatie loopt stuk: er zijn redenen genoeg om je rot te voelen. Vaak is er dan vooral in het begin veel begrip van de mensen om je heen. Maar na een tijdje vergeten mensen je verdriet, of vinden ze dat je nu wel genoeg hebt gehuild. Dat is bij viervoeters wel even anders.

Huisdieren helpen bij rouwverwerking

Hoelang een gemiddeld rouwproces duurt, is moeilijk vast te stellen. ‘Het is tijd nemen. Zolang je dat nodig hebt’ schrijft pedagoog & rouwdeskundige Daan Westerlink in zijn blog. Mensen kunnen weleens een oordeel hebben als je na een jaar nog steeds huilt over die relatiebreuk, of vinden dat je niet lang genoeg stil staat bij het overleden van je tante. Huisdieren zijn daarentegen niet bezig met jouw rouwproces, maar bieden troost waar jij dat nodig hebt. Zonder te oordelen weliswaar.

Fasen van rouwverwerking

Ook al kent een rouwproces geen gemiddelde tijdsduur, wel kunnen vijf fasen herkend worden in veel rouwprocessen. Psychiater Elisabeth Kubler Ross schetst een model waarin zij beschrijft hoe we door vijf fasen gaan. Na de ontkenningsfase is er ruimte voor woede, gevolgd door een tijd waarin we willen onderhandelen. Vervolgens is er een tijd waarin we ons depressie kunnen voelen, en ten slotte zullen we de situatie vroeg of laat aanvaarden.

Depressie

Vooral tijdens de fase van depressie kunnen we ons heel beroerd voelen en nergens zin in hebben. Het zijn deze momenten waarop onze viervoeter nét dat verschil kan maken dat we nodig hebben. Als we bijvoorbeeld ons bed niet uit willen komen pushen ze ons om toch een blokje om te gaan. Als we onszelf willen verwaarlozen, is er wel een maatje om ons heen waar we voor moeten zorgen. En als we ons eenzaam voelen, kan het troostend zijn te weten dat er iemand op ons wacht.

Knuffelhormoon

Eigenlijk klinkt het heel logisch: als we knuffelen maakt ons lichaam het stofje oxytocine aan, ook wel het knuffel hormoon genoemd. Dit stofje maakt geeft ons dan weer een gelukkig gevoel. Vooral in tijden waarin Corona ons leven behoorlijk omgooit en we minder (fysiek) contact hebben kan het knuffelen van je trouwe labrador wel erg positief zijn. Zeg nu zelf, daar worden we allemaal toch wel blij van?

https://www.jmouders.nl/rouwverwerking-kind-omgaan/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.