Ruth Oei
Ruth Oei Ouders 1 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Huishoudelijke klusjes: dit is hét moment om je kind te leren helpen

Zes weken thuis van school en daar bovenop nu twee weken vakantie: mijn kinderen hebben inmiddels elke puzzel al drie keer gemaakt. Er is druk geknipt, geplakt en gekleurd. Het ultieme teken dat ze zich vervelen: mijn zoontjes van negen en tien hadden tot nu toe nog nooit enige interesse getoond in kleurpotloden.

Juist doordat de verveling toeslaat – wat ook logisch is – staan ze ineens open voor huishoudelijke klusjes. Mama helpen is ineens leuker dan voor de umptieth keer Monopoly spelen. Om over huiswerk maken nog maar te zwijgen. En zo kwam ik op het ‘briljante’ idee om mijn jongens de serieuze kneepjes van de huishoudelijke taken mee te geven.

10x huishoudelijke klusjes waar een paar kinderhanden zeker van pas komt

Hier een aantal taken waar je kinderen bij kunnen helpen en ze ook nog wat van opsteken. Nooit gek als de kinderen zien wat er allemaal bij de dagelijkse huiselijke beslommeringen komt kijken.

1. Afwassen en afdrogen

En dan niet alleen de afwasmachine in- en uitruimen, maar ook echt ouderwets afwassen met een borstel en afwasmiddel. En een theedoek, die heb ik ook gelijk geïntroduceerd.

2. De was opvouwen

Je moet wel even je standaarden bijstellen, maar mijn kinderen hadden er lol in. En als je kinderen nog iets te jong zijn om de schone was op te vouwen – het op de juiste stapeltjes leggen is ook een goed begin.

3. De vuilniszakken buiten zetten

Zorg ervoor dat de zakken niet te vol zijn of makkelijk kunnen scheuren, want heel zachtzinnig gaan de kinderen niet om met de vuilniszakken.

4. Stofzuigen

Afhankelijk van de leeftijd is het handig om een beetje in de buurt te blijven. Menig vaas sneuvelt. De kans dat ze ook onder de bank stofzuigen is trouwens zeer gering.

5. De was sorteren en in de trommel doen

Dit is ook een leuk klusje voor de wat jongere kinderen: de witte, donkere en gekleurde was sorteren en in de wasmachine doen. Het is ook leuk voor hun om het proces te zien – en naderhand te ruiken. Voordat je de wasmachine ook daadwerkelijk aan zet is het handig om te checken of er niet een zwart shirtje in je witte was is beland. Naderhand helpen met de was ophangen is ook een leuk en leerzaam klusje.

6. Helpen met koken

Dit vinden de meeste kinderen leuk en daar zullen ze je al vaker mee geholpen hebben. Maar laat ze eens hebben met het bereiden van een gewone avondmaaltijd in plaats van koekjes of een taart bakken. Als je kinderen iets ouder zijn, kun je ze laten zien hoe je aardappels schilt, maar het draaien van gehaktballen kan al op jonge leeftijd. Let wel, vooraf en naderhand goed de handen wassen, maar dat spreekt zeker nu, voor zich.

7. Plantjes water geven

Ook dit kan voor alle leeftijden, teveel water in de gieter kan er wel voor zorgen dat ze onnodig knoeien. En als je een tuin hebt, dan zijn ze er gelijk wel even zoet mee.

8. Boodschappen inruimen

Het is niet aan te raden om je kinderen mee te nemen naar de supermarkt, tenzij het natuurlijk niet anders kan. Maar ze kunnen zeker helpen met alles bij thuiskomst in te ruimen. Ik zou wel zelf de flessen wijn opbergen, voor je het weet moet je de wijn met een rietje van de grond opslurpen.

9. Het bed verschonen

De kans dat een kind een bed kan opmaken is klein. Ik vind het af en toe nog steeds lastig om een dekbed goed in de dekbedovertrek te krijgen. Maar het afhalen van het bed, dat is dan wel weer een van de makkelijkere huishoudelijk klusjes.

10. Tafel dekken en afruimen

Ik vermoed dat de meeste kinderen hier sowieso al mee helpen, maar vaak doe ik het toch zelf ‘want dat gaat nou eenmaal zovele malen sneller’. Maar nu we meer tijd hebben, kunnen de kinderen niet alleen hun, maar ook meteen jouw bord afruimen. En gelijk afwassen – zie punt één.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Huishoudelijke klusjes: dit is hét moment om je kind te leren helpen
Sluiten