Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Huiswerk puber

antwoord

Natuurlijk maak jij je zorgen als je ziet dat hij weinig tot geen huiswerk maakt en zijn cijfers onder de maat zijn. Voorheen had je daar minder zicht op. Nu zit je er met je neus bovenop en bemoei je je ermee omdat je hoopt dat dat helpt. Logisch.

Aan de andere kant is het ook logisch dat je zoon daarvan baalt en de druk nu meer voelt dan eerst. Het is een goed uitgangspunt voor een gesprek om dit te benoemen. Begrijpelijk van jullie allebei dus, maar hoe kun je nu samen tot iets komen wat werkt of in ieder geval beter werkt? 

Heel goed dat je hem laatst gevraagd hebt hoe het komt dat hij geen hulp vraagt. Nu heb je een stukje daarvan helder. Vaak proberen we onze pubers te overtuigen van iets wat moet of beter is, of we leggen ons oordeel op en dragen oplossingen aan. 

We gaan daarbij onbedoeld voorbij aan hún mening, wens of onvrede. Juist een puber wil zo graag gehoord worden en meebeslissen over zijn eigen leven. Het helpt dus vaak als we ons kind eerst eens vragen hoe híj ergens in staat en over denkt. Of hij een idee heeft waarom het gaat zoals het gaat. En naar hem te luisteren zonder oordeel of oplossing. 

Geef hem de ruimte. Zoals je nu al gemerkt hebt, wordt er dan meer helder en kun je van daaruit verder praten in de oplossingssfeer. 

Dat kun je nu dus ook doen rond het huiswerk maken, voldoendes halen en huiswerkbegeleiding. Dat kun je stellen of opleggen, maar dat levert veel minder commitment op en meer strijd. Je kunt ook de grens aangeven (bijvoorbeeld, mits dat reëel is: je rapport moet zo zijn dat je overgaat) en hem om ideeën vragen, hoe hij denkt dat dat bereikt kan worden. Vervolgens jouw ideeën geven en samen kijken wat het beste kan werken en wat jullie afspraken worden. 

Neem daarin onder andere mee:

  • wanneer maak je huiswerk
  • wat kan ik doen om te helpen (herinneren)
  • wat moet ik niet doen omdat het je juist irriteert (bijvoorbeeld: steeds zeuren…)
  • wat spreken we af als het niet lukt (huiswerkbegeleiding) + hoe lang krijg je er de tijd voor
  • wat heb je van mij als ouder nodig en welke randvoorwaarden om goed huiswerk te maken (bijvoorbeeld: goeie werkplek, kopje thee met koekje, overhooruurtje, et cetera)
  • eventueel: consequenties van het wel en niet houden aan de afspraken (zelf laten bedenken helpt vaak goed!)

Door op deze manier in gesprek te gaan, haal je het uit de negatieve sfeer die nu niet blijkt te werken. Je spreekt je puber aan op zijn verantwoordelijkheden en maakt samen heel duidelijke afspraken. 

Dat is natuurlijk geen garantie voor het laten slagen – helaas – maar het biedt wel een grotere kans dat hij meewerkt en jij weer eens complimenten kan geven in plaats van corrigeren of aanspreken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Huiswerk puber
Sluiten