Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Huiswerk voor mijn kind?

antwoord

Ik zal beginnen met je laatste vraag: ‘Mogen we extra oefentijd vragen van onze dochter?’ Over huiswerk voor jonge kinderen zijn de meningen in onderwijsland verdeeld. Sommigen vinden dat jonge kinderen na school veel moeten spelen en vooral niet met schoolse zaken moeten worden belast. In Nederland wordt over het algemeen aan kinderen in de onderbouw nauwelijks huiswerk meegegeven. In omringende landen – zoals België en Duitsland – is het doodnormaal dat basisschoolkinderen als ze thuiskomen nog wat huiswerk moeten maken.

Ik zal je mijn persoonlijke mening geven:
Een beetje huiswerk kan helemaal geen kwaad. Wanneer een kind moet oefenen voor piano of gitaar dan vindt iedereen het vanzelfsprekend dat het wordt aangespoord om te oefenen; wie een instrument wil leren bespelen zal ook moeten oefenen. Wanneer het om een beetje extra oefening voor schoolse vakken gaat, zijn ouders vaak ineens veel terughoudender.

Ik zal je een aantal tips geven om er op een goede manier mee om te gaan:

  • Vraag aan de juf of ze een beetje huiswerk mee kan geven. Wanneer de werkjes van de juf komen, zijn kinderen vaak meer gemotiveerd.
  • Oefen niet te lang achter elkaar. Bijvoorbeeld tien minuten per dag op weekdagen.
  • Kies een goede tijd om te oefenen; wanneer jij echt even tijd hebt en je dochter ook de rust heeft. Overleg met je dochter over de tijd en wijs haar op de klok wanneer jullie beginnen. Zet eventueel een (digitaal) klokje wanneer je kind veel weerstand voelt.
  • Kinderen kunnen deze oefentijd ook ervaren als een stukje extra aandacht, mits je het ook zo brengt. Oefen samen en leg haar uit dat ze haar sommen sneller af zal hebben in de klas wanneer ze thuis extra lesjes maakt. Maak er een gezellig moment van zonder stress. Maak bijvoorbeeld om de beurt een oefening en laat haar ook jouw som controleren.
  • Wanneer ze de stof niet goed snapt, probeer je het haar uit te leggen of vraag de juf om een extra instructie. Geef zoveel mogelijk complimentjes maar blijf eerlijk: een fout is een fout en daar kun je alleen maar van leren. Iedereen maakt fouten, zelfs mama en papa! Laat je dochter jou maar eens uitleg geven wanneer je een fout hebt gemaakt, dat is namelijk heel leerzaam.
  • Wanneer je minder tijd hebt, kun je haar ook even aan het werk zetten en het daarna samen nakijken. Het belangrijkste is dat het een ontspannen moment is waarop iedereen even doet wat er moet gebeuren. Jij ruimt op of gaat koken en je dochter maakt even een beetje huiswerk van de juf. Houd de sfeer positief! Dat is het belangrijkste. 
  • Tips voor online oefeningen: www.meestermichael.nl. Kies voor ‘leerling’ vervolgens ‘groep 5’ en het betreffende vak (rekenen). Je ziet veel oefeningen waaruit je kunt kiezen.

Het is niet zorgwekkend wanneer een kind af en toe met een bepaald onderdeel wat moeite heeft. Dat is heel normaal. Goed dat de juf het aankaart en het zou fijn zijn als ze ook wat materialen kan aanleveren om eraan te werken.

Reageer op artikel:
Huiswerk voor mijn kind?
Sluiten