Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Een hyperactief kind in huis? Zo kun je daarmee omgaan

Wiebelen, friemelen en stuiteren: kinderen zijn soms hyperactief. Daar is niks geks aan. Hyperactiviteit hoort namelijk bij bepaalde ontwikkelingsfasen. Elk kind heeft een eigen handboekje, maar met deze tips kun je je kind (en de rest in huis) wellicht iets meer rust bieden.

4 tips om om te gaan met hyperactiviteit

Hyperactiviteit wordt een probleem als het bijvoorbeeld zorgt voor concentratieproblemen en/of impulsief gedrag.

1. Bied je kind structuur

Een hyperactief kind heeft veel baat bij structuur. Je kunt door middel van een vaste dagindeling zorgen voor meer structuur in het leven van je kind.

Als er vaste momenten voor eten, huiswerk én ontspanning zijn, weet je kind altijd waar hij of zij aan toe is. Dit voorkomt onrust – en daarmee ook hyperactief gedrag.

2. Probeer je kind positief te benaderen

‘Afblijven, ophouden!’ Iedere ouder doet het wel eens: aan de lopende band mopperen en corrigeren. Het is soms ook nodig. Het is overigens wel belangrijk dat je óók nog oog hebt voor het gewenste gedrag.

Door je kind zo nu en dan te complimenteren of belonen voor zijn of haar voorbeeldige gedrag, stimuleer je dit. En de beloning hoeft niet per se iets concreets te zijn; een knuffel of extra aandacht is vaak ook al voldoende.

Van dyslexie tot ADHD: 5 veelvoorkomende leerstoornissen en hoe je je kind kunt helpen

3. Zorg voor orde in huis

Een hyperactief kind kan het lastig vinden om de prikkels om zich heen te negeren. Geluiden, bewegingen en geuren: niets ontgaat hem of haar!

Als je kind snel is afgeleid, is het verstandig om de prikkels in huis binnen de perken te houden. Kortom: zorg (samen) voor een opgeruimd huis. Het is namelijk niet prettig om huiswerk te maken aan een bureau vol prulletjes – al helemaal niet als je moeite hebt met concentratie.

4. Geef je kind zo veel mogelijk ongestructureerde, vrije tijd

De regels volgen op school; stilzitten op een stoel en (aandachtig) luisteren. Deze alledaagse dingen vergen ontzettend veel inspanning van een hyperactief kind.

Het doet je kind dan ook goed als er af en toe ruimte is voor ongestructureerde, vrije tijd. De enige regels die er op zo’n moment tellen, zijn de regels van je kind. Tot op zekere hoogte, natuurlijk…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.