Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Iedereen aardig vinden

antwoord

Door alle verhalen in onder andere de media over mensen die het slecht voor hebben met kinderen, kun je als ouder behoorlijk bezorgd zijn over je eigen kinderen in onze maatschappij. Wie kun je nog vertrouwen als de buurman een buurmeisje heeft vermoord en de pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf de kinderen op de groep misbruikt? Door al die bezorgdheid willen we onze kinderen liefst de hele dag beschermen en in het vizier houden, en voor je het weet praat je je kind onbedoeld angst aan omdat je ‘m waarschuwt voor van alles en nog wat. 

Daar moeten we voor oppassen, hoe logisch het ook is dat we ze voor van alles willen behoeden en ze dit willen vertellen. Veel jonge kinderen zijn onbevangen en open, en zien iedereen als gelijk en aardig: de zwerver in de stad, de yup op de hoek, de koningin en de stratenmaker. Dat is een heerlijke, onbedorven eigenschap die een kind wat mij betreft zo lang mogelijk moet houden. Naast het intact houden van deze leuke en spontane kant van een kind kun – en moet – je hem of haar natuurlijk wel bewust maken van mogelijke gevaren op straat en hoe hij kan omgaan met mogelijk lastige of gevaarlijke situaties. Bovendien kun je een wat ouder kind ook leren tegen wie hij wel en niet zo maar kan aanpraten en waarom niet. Dat kun je doen door een paar heel duidelijke basisafspraken te maken en een paar uitgangspunten mee te geven die je regelmatig herhaalt:

De meeste mensen zijn zo aardig als ze eruitzien of doen, maar helaas is niet iedereen zo aardig. Daarom maken we een paar afspraken:

  1. Ga nooit met iemand mee zonder dat je ons gevraagd hebt of het mag, of dat wij gezegd hebben dat het mag. 
  2. Vraagt iemand of je meegaat? Zeg dan altijd dat je het eerst aan je ouders gaat vragen. Doet hij/zij daar moeilijk over? Dan is het niet pluis!!
  3. Neem geen cadeautjes of snoepjes aan van vreemde mensen.
  4. Niemand mag zonder dat jij het wil aan je komen. Jij bent de baas over je lijf. Leg dit uit zodat een kind goed begrijpt wat je ermee bedoelt. Vertel dat hij het altijd aan je moet vertellen als iemand dit wel geprobeerd heeft en dat je dan samen een oplossing gaat zoeken.
  5. Met goede bekenden ga je anders om dan met onbekenden. Laat zelf zien hoe dat gaat en leg het uit. Wat doe je wel en niet, wat is gepast en ongepast in welke situatie? Door dit herhaaldelijk te benoemen en er met je kind bij stil te staan, leer je hem wat gebruikelijk en/of veilig is. 

Ik zou in jouw geval je gevoel voor de buurman echt achterwege laten naar een jong kind toe. Dit is jóuw gevoel en daar moet en hoef je hem niet mee op te zadelen, bovendien kunnen open kinderen als hij enorme flapuiten zijn. Voor je het weet zegt hij er iets over tegen de buurman wat jij heel vervelend zal vinden. 

Houd bij het buitenspelen goed toezicht op een 4-jarige, al is het op afstand. En maak elke keer opnieuw heel duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over waar hij wel of niet heen mag, en dat hij niet met iemand mag meegaan. Probeer het verder zelf een beetje los te laten, hoe moeilijk ook. 

Reageer op artikel:
Iedereen aardig vinden
Sluiten