Redactie
Redactie Blogs 22 jun 2018

Ik vond moederdag eigenlijk toch een stom feest

Yaëls leidsters hadden geen moederdagcadeau voor me geknutseld dit jaar. Vorig jaar nog wel. Toen kreeg ik een hart waarop een van de leidsters een gedichtje geschreven had. Iets met 'mama, jij bent de allerliefste'. Yaël had er ook nog iets op gekrast. Op haar dagbesteding noemen ze dat krassen heel voortvarend tekenen: dan houdt een leidster haar hand vast en maakt ze samen met Yaël een kunstwerk. Ik heb hier thuis al een heel mapje vol en ik vind ze allemaal even mooi.

Vorig jaar was ik oprecht geroerd door het zoetsappige gedichtje met de onbeholpen krassen erdoorheen. Het heeft nog een tijdje in de keuken gehangen. Maar dit jaar kreeg ik geen moederdagcadeau, ook omdat ik Hanno, mijn man, bij wijze van preventieve maatregel, ten stelligste verboden had een moederdagcadeau voor me te kopen. Echtgenoten die elkaar cadeaus geven met vader- en moederdag, ik vind dat toch een beetje moeilijk. Het moment dat je elkaar papa en mama gaat noemen is dan niet meer ver weg, toch?

Het was dus geen moederdag dit jaar en dat vond ik even, heel even, jammer en daarna besloot ik al snel dat ik het eigenlijk toch een stom feest vond. Als kind vond ik dat eigenlijk al. Ik begreep niet waar mijn moeder dat aan verdiend had, al die cadeaus. Het was toch ook nooit kinderdag? Ze heeft trouwens nog jaren de asbak gebruikt die ik speciaal voor de gelegenheid gekleid had. Zou je nu eens moeten proberen, als juf of meester op een school, de kinderen een asbak laten kleien voor moederdag.

Ooit heb ik ook meegedaan aan een verhalenwedstrijd van een restaurant uit het dorp. Je kon een moederdagbrunch winnen met het hele gezin. Dat leek me leuk. De titel van mijn verhaal luidde 'Mijn moeder, soms heel lief, maar vaak een loeder'. Ik won niets, maar gelukkig vond mijn moeder mijn inzending hilarisch.

Geen moederdag dit jaar. Op Twitter en Facebook scrolde ik even door de gezellige ontbijtjes op bed, knutsels en tekeningen. Moederdag was een van de trending topics, naast dat andere moedergerelateerde thema van afgelopen weekend, #bussemaker. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker had parttime werkend en thuismoederend Nederland tegen zich in het harnas gejaagd door te stellen dat Nederlandse vrouwen te veel op hun mans zak teren en te pleiten voor economische zelfstandigheid. Heel Twitter stond op stelten: kom niet aan de Nederlandse keuzevrijheid ook als die betekent dat 48 procent van de Nederlandse vrouwen niet economisch zelfstandig is. Iemand twitterde: 'Van Bussemaker moet ik meer werken, van Van Rijn mijn buren verzorgen en van Rutte shoppen. Ik heb het druk.'

Ha, dacht ik, ik krijg dan wel geen cadeau voor moederdag, maar ik ben wel de modelburger van dit kabinet. Ik werk, verricht daarnaast onbezoldigd complexe zorgtaken en mijn zelf verdiende geld uitgeven kan ik ook als de beste. En bij gebrek aan een moederdagcadeau kocht ik maar weer eens een internetjurkje voor mezelf. Een heel mooi moederdagcadeau.

Toch hoop ik dat Yaëls juffen volgend jaar weer iets moois voor me maken. 

Reageer op artikel:
Ik vond moederdag eigenlijk toch een stom feest
Sluiten