Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

In broek poepen

antwoord

Het verliezen van kleine beetjes ontlasting in de onderbroek wordt ook wel soiling genoemd. 
Het kan verschillende oorzaken hebben:

  • door chronische obstipatie kan je zoon de aandrang niet meer voelen en vloeit er dunne ontlasting langs een dikke prop ontlasting.
  • door afleiding van televisie, videogames of spelen voelt hij de aandrang niet meer.
  • door aangeboren afwijkingen van de anus
  • door psychische klachten

Ook al heeft je zoon zachte ontlasting dan kan er toch sprake zijn van obstipatie. Door de verstopping wordt zachte ontlasting erlangs geduwd, waardoor het lijkt dat hij 'normale' ontlasting heeft. Omdat het laatste stukje van de endeldarm continu vol zit met een ontlastingsprop, is de prikkel voor aandrang verdwenen.

Om erachter te komen wat nu precies de oorzaak van zijn soiling is, moet er verder onderzoek gedaan worden door huisarts of specialist.

Goed drinken is inderdaad belangrijk bij het voorkomen van obstipatie; kijk alleen uit met het drinken van appelsap, hierdoor kan juist weer diarree ontstaan.

Omdat de klachten al langere tijd bestaan kan de behandeling het beste bij een zogenaamde poeppoli gebeuren. Bij een poeppoli kan door training, het bijhouden van een dagboek, bekkenbodemfysiotherapie, psychologische begeleiding en eventueel medicijnen het probleem bestreden worden.

Reageer op artikel:
In broek poepen
Sluiten