Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018

In de knel

Hij (15) maakt zelf een afspraak via de mail, enigszins onder druk gezet door zijn ouders, vermoed ik. Of ik er wel rekening mee wil houden dat hij op tijd weg moet voor zijn voetbaltraining. Hij loopt vast op school – ondanks zijn hoge intelligentie -, blowt veel en verzuimt. Leerplichtambtenaar is inmiddels betrokken.
Zijn mentor maakt zich ernstige zorgen.
Zijn ouders ook – helaas wel om andere redenen, die ze vooral niet willen communiceren met elkaar.

Hij verschijnt op de afgesproken dag. Keurig op tijd. Een lange wat slungelige puber, verlegen en op een bepaalde manier aandoenlijk zoals pubers dat kunnen zijn.
Ik vraag hem of hij zelf behoefte heeft met mij te praten, omdat ik me kan voorstellen dat hij het behoorlijk zat is steeds onderwerp van gesprek te zijn.

Hij knikt zachtjes ja en voegt eraan toe dat alle gesprekken ook nog eens over hetzelfde gaan: hij moet stoppen met blowen, hij moet beter zijn best doen op school en hij moet minder verzuimen. En dat ze nooit naar hem luisteren.
Daar heeft hij een goed punt; in de jeugdhulpverlening gaan veel gesprekken over de kinderen terwijl de kinderen zelf niet actief gehoord of betrokken worden. Er wordt heel vaak niet echt naar ze geluisterd.

Ik zeg hem dat ik graag van hem zou horen hoe hij erover denkt.
Hij vertelt over de strijd tussen zijn ouders die – hoewel ze al tien jaar niet meer samen leven – niet met elkaar praten. Zijn moeder die hem ten einde raad heeft gezegd dat hij maar bij zijn vader moest gaan wonen. Het verbroken contact dat daarop volgde, wat hem naar eigen zeggen ‘niet boeit’. Zijn verveling in de klas nadat hij een niveau gezakt is en zijn blowen waarvan hij wel inziet dat het ‘behoorlijk veel’ is.  

Volgens hem bevindt hij zich in een grijs gebied: ‘Het kan helemaal misgaan, of toch wel goed.’ Ik hoor de woorden van zijn mentor erin terug. Na een uur wijst hij me op de tijd. Hij moet naar de voetbaltraining. Mag hij gaan?

Zomaar een uur praten zonder dat er verwijten worden gemaakt of oplossingen worden aangedragen. Hoezo communiceren pubers lastig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
In de knel
Sluiten