In de war

antwoord

Ik vraag me af hoe lang dit al speelt. Als er verschillend pittige dingen tegelijk in het leventje van een kind (en zijn ouders) komen, kan dat voor reactie zorgen bij een kind. Een kind kan een terugval krijgen in bijvoorbeeld zelfstandigheid, zindelijkheid of gedrag. Een kind kan veel huilen of snel boos zijn. En het kan ook best zijn dat een kind, zoals jullie zoon, ineens met dingen bezig is die er helemaal niet zijn. Zeker als hij daar ook nog een nare ervaring mee heeft gehad zoals dat beestje in zijn oor. Dit moet alleen niet te lang duren en ook niet allesoverheersend zijn. 

Ik raad je aan om eens een paar dagen goed te kijken op welke momenten hij er last van heeft. Is er misschien een link met graag even aandacht willen, moe zijn of zich niet lekker voelen? Heeft hij er op school ook last van? Is het vooral als hij alleen is of speelt, of als er anderen (of jullie) bij zijn? En hoe gaat het op momenten dat hij leuke dingen doet? Kan hij het dan loslaten? Door goed te kijken (en eventueel op te schrijven) naar wanneer het voorkomt, bij wie en hoe, en wat eraan voorafgaat kun je hopelijk een inschatting maken of je er echt iets mee moet doen of dat je het even kunt aankijken.

Verder nog wat tips die wellicht helpen. Helpen deze niet, duurt het te lang en is het te heftig dan zou ik via de huisarts hulp zoeken. 

  • Verwoord voor hem wat er wellicht kan meespelen: de spannende tijden en het voorval met het beestje in zijn oor. Vertel dat het wel vaker gebeurt bij kinderen dat ze zich dan ergens even heel druk om maken. 
  • Misschien helpt het als jullie bepaalde momenten afspreken dat hij over beestjes mag praten. Spreekt hij er op andere momenten ook over, dan verwijs je naar de afspraak en negeer je het verder. Niet om onaardig te doen, maar om hem te helpen er niet de hele dag in te blijven hangen.
  • Soms helpt het om hem controle te geven over de beestjes die ‘in zijn hoofd zitten’. Door bijvoorbeeld samen een zin te bedenken die hij kan zeggen als hij eraan denkt: “Beestjes, ga weg, ik wil jullie niet.’ Vertel hem dat ze dan weggaan en dat hij dat zelf kan bepalen. 
  • Let erop dat hij voldoende aandacht en rust krijgt. Structuur en wat extra echte aandacht kan wellicht helpen.
Reageer op artikel:
In de war
Sluiten