Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

In de zon

antwoord

Huisarts Leontine Westenberg
Het is niet per se slecht om de zon in te gaan met kinderen, mits je de juiste adviezen opvolgt en de juiste maatregelen neemt. Zonlicht heeft goede eigenschappen – het stimuleert de aanmaak van vitamine D – maar bij zonoverbelasting kan er ook directe schade of schade in de toekomst ontstaan.

Wanneer het UV-licht schade geeft aan de huid bij kinderen, kan dat gevaarlijk zijn. De huidcellen van kinderen delen veel sneller dan de huidcellen bij volwassenen en daarom kunnen, naast de gezonde cellen, óók de beschadigde huidcellen gaan delen wat een soort littekenvorming in de huid geeft – wat je niet ziet omdat het diep in de huid ligt. Hoe meer van deze littekens, hoe groter de kans op latere leeftijd op het ontwikkelen van huidkanker.

Tips voor verstandig zonnen (zowel voor volwassenen als voor kinderen);

  • Houd kinderen onder de één jaar uit de directe zon.
  • Voorkom verbranden.
  • Vermijd directe zon tussen 12 en 15 uur.
  • Bouw de zonbelasting geleidelijk op
  • Smeer elke 2 uur in met een zonnebrandproduct met factor 20 of hoger en smeer liefst 30 minuten voor het naar buiten gaan alvast in.
  • Smeer opnieuw in nadat je kind het water in is geweest. Ook de werking van zogenaamde 'water-resistant' producten neemt af na watercontact.
  • Zonnebrandmiddelen hebben ook een houdbaarheidsdatum, na 1 jaar wordt de zonbescherming al minder.
  • Bescherm ook het hoofd bij felle zon door middel van een petje of zonnehoed.
  • Houd rekening met het type huid: hoe lichter de huid en het haar, hoe minder lang je in de zon kunt zonder te verbranden.
  • Houd rekening met de zonkracht waarde, hoe hoger het getal (tussen 1-10) hoe sneller je kind verbrandt.

Omdat kinderen het vaak moeilijk vinden om uit de zon te blijven – bijvoorbeeld omdat ze lekker aan het spelen zijn op het strand en steeds net niet onder de parasol blijven – zijn er naast zonnebrandproducten, petjes of hoedjes ook zogenaamde uv-beschermende pakjes of shirtjes. Deze pakjes kunnen je kind nog beter beschermen tegen verbranden en hierdoor kunnen kinderen zich toch vaak een stuk vrijer bewegen zonder dat er een ouder met een parasol achter aan hoeft te rennen. Gewone T-shirtjes kunnen natuurlijk ook, maar deze laten toch iets makkelijker de uv-straling door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
In de zon
Sluiten