Redactie
Redactie Tiener 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

In groep 7 naar open dag middelbare school?

Zit je kind in groep 7, dan komt de middelbare schooltijd opeens dichtbij. Is het verstandig om dan al de open dagen te gaan bezoeken of kan dit nog wel even wachten?

Het bezoeken van de open dag op de middelbare school is voor ouders en kinderen echt een aanrader. Het geeft een goed idee of een middelbare school bij je kind past of niet. De meeste scholen pakken flink uit op deze dagen en er is een hoop te doen en te zien. Maar moet je al in groep 7 scholen gaan bezoeken? Schoolcoach Nathalie vindt van wel.

Je kind moet zelf kiezen

Wanneer je kind in de bovenbouw van de basisschool zit, wordt er in de klas vaak al gepraat over ‘de middelbare’.  Kinderen bespreken welke school leuk lijkt of waar hun broer of zus al op zitten. Om ervoor te zorgen dat jouw kind echt een eigen keuze kan maken is het verstandig om al in groep 7 scholen te gaan bezoeken. Zo kan je kind zijn eigen mening vormen en voorkom je dat je kind achter vrienden of vriendinnen aanloopt zonder te weten waarvoor hij kiest.

Weinig keuze?   

Soms is er in de buurt weinig keuze en is er bijvoorbeeld slechts één vmbo of havo/vwo school. In dit geval is het natuurlijk niet nodig om al in groep 7 te gaan kijken. Maar het is wel heel leuk voor je kind. Zo kan je kind alvast een beeld vormen van de middelbare school waar hij straks naartoe gaat. En vindt je kind het spannend om straks naar het voortgezet onderwijs te gaan, als hij er al is geweest zal hij er minder tegenop zien. Veel kinderen verheugen zich zelfs op de overstap wanneer ze een open dag hebben bezocht.

Veel keuze?    

Wanneer er in de buurt veel keuze is, begin dan zeker in groep 7 met het bezoeken van scholen. Wanneer er daarna nog twijfel is, kun je in groep 8 opnieuw de scholen vergelijken en gerichtere vragen stellen. Praat met leerkrachten en met leerlingen van de school. Hebben ze het naar hun zin? Zijn de leraren aardig? Is er veel huiswerk? Is er veel lesuitval? Wat gebeurt er als er geen huiswerk gemaakt wordt of als er een les uitvalt? Welke voorzieningen zijn er voor zorgleerlingen? Wat zijn de overgangsnormen?. Deze verschillen namelijk vaak per school.

Loting

In grote steden kunnen steeds vaker de scholen het aanbod niet aan en hanteren een loting. Realiseer je dat er een kans bestaat dat je kind wordt uitgeloot en dus niet wordt toegelaten op de school van jullie keuze. Het is belangrijk om samen met je kind na te denken over een tweede, derde keuze of zelfs nog meer keuzes.

Tip: Ga ook eens kijken naar scholen bij aangrenzende gemeentes. Je heb kans dat je daar bij een tweede ronde sneller wordt aangenomen. Je kind moet wellicht iets verder gaan fietsen maar daar wennen ze heel snel aan. Kijk goed welke scholen er allemaal binnen een bepaalde straal liggen. Beperk je keuze niet door je enkel op de scholen in je eigen stad te richten.

Bezoek ook een niveau lager 

Wanneer het advies op het randje tussen twee niveaus zit, vergeet dan niet om ook een school met het lagere niveau te bezoeken.  Door je te focussen op een te hoog niveau kan de teleurstelling extra groot worden als het niet lukt. Bovendien is het ook goed om te zien hoe leuk die school met dat lagere niveau eigenlijk is. Het bezoeken van de school kan veel vooroordelen wegnemen en daar is je kind zeer bij gebaat!

Schoolcoach Nathalie van Thiel is leerkracht in het basisonderwijs en moeder van vier kinderen (15, 12, 11 en 6 jaar). Ze beantwoordt voor JMOuders.nl vragen en schrijft artikelen over alles wat met onderwijs en school te maken heeft.
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.