Redactie
Redactie School 19 jun 2018

In groep 7 van school veranderen?

antwoord

Je maakt je zorgen omdat je dochter volgend jaar in een groep 6/7 komt, terwijl ze voor rekenen op het niveau van groep 8 functioneert. Je voorziet dat er straks geen mogelijkheid meer voor je dochter is om hulp te vragen aan een klasgenoot uit haar groep.
Ik denk dat jouw dochter zichzelf in deze situatie best kan redden. Ze mag een paar keer per week uit de klas en aansluiten bij groep 8. Dat is een mooie regeling. Op deze manier krijgt ze de kans om op haar eigen niveau te rekenen. Het lijkt een hele tour, maar kinderen zijn flexibel en je dochter en haar klasgenoten zullen snel wennen aan het wisselen van groep. 

Ze moet echter wel een aantal zaken leren:

  • Uitgestelde aandacht. Je dochter zal moeten leren om vragen die ze heeft over haar werk uit te stellen tot het moment dat iemand het haar kan uitleggen. Waarschijnlijk heeft ze hier al ervaring mee. Een stukje planning en zelfstandigheid is vaak prima aan te leren bij de wat meer begaafde kinderen.
  • Bedenk dat in beide groepen de leerkracht ook voor haar ter beschikking staat. Je dochter zou voordat ze haar bezoekje aflegt aan groep 8 de stof kunnen bekijken en vragen noteren, zodat de tijd die ze doorbrengt bij de achtstegroepers het meest effectief verlopen.
  • Herhalen heeft nut. Kinderen voelen het vaak anders, maar het oefenen van sommen die je al begrijpt kan toch zinvol zijn. Bij bepaalde sommen is het namelijk heel belangrijk dat je ze in hoog tempo kunt oplossen. Door te trainen wordt dit tempo opgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan moeilijkere deelsommen. Deze sommen moet de leerling snel kunnen, zodat staartdelingen en procenten ook goed aan te leren zijn. En deelsommen kun je pas weer snel maken als je de tafeltjes heel vlot kan! Daarom wordt hiermee al vanaf groep 5 op tempo geoefend. Trainen is niet altijd leuk maar wel zinvol. Maak je dus niet direct zorgen wanneer je kind vertelt dat het sommen moet maken die het al begrijpt.

Het is verstandig om op school te gaan praten over hoe de leerkracht met het probleem van je dochter omgaat. Er zal namelijk ook een langetermijnplanning gemaakt moeten worden met daarin een stukje verbreding van de stof. Dit om te voorkomen dat je dochter voor het einde van de basisschool klaar is met de rekenstof. Uit je verhaal blijkt dat kinderen leerjaaroverstijgend kunnen werken binnen de school. Leerkrachten hebben hier dus ervaring mee en dit betekent dat ze kunnen omgaan met kinderen die op een ander niveau werken binnen de groep. Dit mag je tegenwoordig ook verwachten van leerkrachten.

Mijn advies is om niet te snel van school te wisselen, maar om in te zetten op de oplossing van het probleem binnen deze school. Met een aantal praktisch aanpassingen moet dit absoluut mogelijk zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
In groep 7 van school veranderen?
Sluiten