redactie
redactie Gedrag 21 juni 2018

Te veel grof taalgebruik in kinderboeken

Kan 'fuck' in een kinderboek eigenlijk? De Bond tegen Vloeken vindt van niet, ze beoordeelden 22 bekroonde kinderboeken op taalgebruik. 

De bond onderzocht 22 boeken, die allemaal genomineerd of bekroond zijn door de boekenorganisatie CPNB. 23 procent van deze boeken bevat grof taalgebruik. Dit komt erop neer dat in 17 gevallen geen grove taal gebruikt wordt. 

Hotel de grote L

Zilveren Griffel-winnaar Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper is volgens de bond een uitschieter wat betreft grof taalgebruik. “Het bevat veel onbeschaafd en seksueel getint taalgebruik.”, zegt de organisatie. Grove woorden vindt de bond onder andere ‘rotkop’, ‘wijven’ en ‘tieten’.

Wat vindt Kuyper?

Schrijver Sjoerd Kuyper blijft er zelf luchtig onder. “Ik ben niet zoveel bezig met het taalgebruik in mijn boeken. Ik schrijf gewoon zoals ik praat. Volgens mij valt het wel mee met de woorden die ik gebruik. En daarbij gaat het boek deels over seks, dus dan is het logisch dat er dat soort woorden in staan.”

Voorbeeld

De Bond tegen Vloeken is tegen grove taal, omdat je kinderen het goede voorbeeld moet geven, dus ook in de boeken die ze lezen. “Als kinderen boeken lezen met grof taalgebruik, krijgen ze een slecht voorbeeld.” 

Bron: NOS

Reageer op artikel:
Te veel grof taalgebruik in kinderboeken
Sluiten