Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 1 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Inclusief speelgoed: dit is waarom een huidskleurig potlood niet bestaat

Een maatschappij waarin iedereen gelijk is, hetzelfde behandeld wordt en niemand zich buitengesloten voelt? Dat begint in je eigen huis. Door je kinderen spelenderwijs te leren over andere culturen. Bijvoorbeeld door ze inclusief speelgoed aan te bieden.

Inclusief speelgoed houdt in dat elk kind zich erin herkent. Steeds meer speelgoedmerken, boeken en films richten zich op diversiteit en inclusiviteit. En dat is belangrijk, want op een speelse manier vertrouwd te raken met een diverse maatschappij, heeft uiteindelijk een positieve impact.

Witte poppen en huidskleurige potloden

Weet je nog dat je vroeger het beige potlood ‘huidskleur’ noemde? Dat is gek natuurlijk, want bruin noemde je bruin en wit noemde je wit. Terwijl dat ook huidskleuren zijn. Als een zwart kindje zichzelf moet inkleuren met het beige huidskleurige potlood, dan klopt er natuurlijk iets niet. Slechts één potlood huidskleurig noemen is hartstikke onrealistisch. Er zijn ondertussen dan ook merken die potloden of krijtjes maken in verschillende tinten zodat er altijd wel een soortgelijke huidskleur tussen zit. Zo kan elk kindje in de klas een zelfportret maken in een eigen huidskleur.

Ook in poppenland zien we een mooie verandering. Er zijn tegenwoordig niet meer alleen witte poppen op de markt, maar ook afropoppen, poppen met albinisme, poppen met het Downsyndroom, vitiligo, een schisis of een wijnvlek. Alles om ervoor te zorgen dat een kind herkenning en, niet geheel onbelangrijk, erkenning vindt in het eigen speelgoed. Of, zoals Coloured Goodies (de winkel waar deze poppen bedacht zijn) op de website heeft staan: “Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen zich kunnen identificeren met de poppen waarmee ze spelen.”

Pop met albinisme via Coloured Goodies

Onrealistisch beeld

Het onrealistische wereldbeeld dat we onze kinderen (soms onbewust) meegeven begint als heel vroeg. Wit is de norm in vele kinderboeken, series en films, maar ook in speelgoed. Zoek maar eens op poppen in ‘De winkel van ons allemaal’. Het overgrote deel is wit, wat natuurlijk helemaal geen afspiegeling is van de maatschappij waarin we leven. Er moet dus nog heel wat gebeuren, maar vele merken zijn al goed op weg.

Zo besloot ook Mattel, van Barbie, in 2009 de boel om te gooien. Tot die tijd was Barbie wit, lang en met ronde, onrealistische vormen. Nu zijn er allerlei maten, huidskleuren, oogkleuren en haarlengtes. Maar ook is Barbie allang niet altijd meer een vrouw of Ken een man, er is ook een genderneutrale lijn. Zo kunnen kinderen spelen zonder regels opgelegd door volwassenen, hoe mooi is dat. Kinderen leren op deze manier dat ze er altijd bij horen en niet anders zijn. Ze ontwikkelen spelenderwijs een gezond zelfbeeld.

Inclusief speelgoed voor je kind

Wist je dat in slechts 5 procent van de boeken een kind van kleur voorkomt? Kinderen leren veel uit boeken en door alleen maar boeken met witte personages aan te bieden, leer je aan je kind dat dit de norm is. Dat is jammer, want dat geeft geen realistisch beeld van de maatschappij.

Door diversiteit aan te bieden in zowel speelgoed als boeken leert je kind dat het er mag zijn, maar ook dat anderen er mogen zijn. Dat niet een bepaald uiterlijk, een kleur of geslacht de norm is, maar dat alles de norm is. En dat heeft weer een positieve impact op de (toekomstige) maatschappij. Een wereld waarin iedereen gelijk is, racisme en discriminatie niet bestaan en waarin elk mens zichzelf mag en kan zijn.

 Noem me een wereldverbeteraar, maar dit wenst elke ouder toch voor elk kind?

Je kind opvoeden met diversiteit: hoe doe je dat? Een antropoloog geeft tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.