redactie
redactie Eten en Voeding 21 juni 2018

Ingemaakte citroenen


Ingrediënten

  • 10 kleine, onbehandelde citroenen (zonder waslaagje)
  • 200 gr grof zeezout
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 7 zwarte peperkorrels
  • 2 kaneelstokjes

Bereiding

Begin met het steriliseren van een weckpot van 1 liter. Dat is echt zo gepiept. Verhit de oven tot 100 graden (gasovenstand 3), haal de rubberen rand van de deksel en zet de pot met deksel en al 20 min. in de hete oven. Doe de rubberen rand in een kom en schenk er kokend water op. Haal de pot en de deksel met ovenhandschoenen uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je met de citroenen aan de slag gaat.

Pers het sap van 5 citroenen in een kan en zet het zolang opzij. Snijd een diep kruis, tot ongeveer drie kwart, in de bovenkant van de overige citroenen, zodat de partjes aan de onderkant nog net aan elkaar vastzitten. Schep een theelepel zeezout in elke citroen en druk ze weer stevig in elkaar. Doe ze in de gesteriliseerde pot en doe er de rest van het zout en de laurierblaadjes, peperkorrels en kaneelstokjes bij. Schenk er het citroensap bij en vul de pot met water. Doe het deksel erop en sluit de pot af. Laat de citroenen ongeveer een maand op een koele, donkere plaats staan en shud de pot elke dag even om het zout te verdelen.

Na een maand zijn de citroenen klaar voor gebruik: haal de pitjes eruit, hak het vruchtvlees fijn en roer het bijv. door rijstgerechten, saladedressings, stoofpotten, tajines. Ook lekker bij gebakken vis, en een vulling van olijven, feta en ingemaakte citroen in een in prosciutto gerolde en gebakken kipfilet is echt zalig!
 

Reageer op artikel:
Ingemaakte citroenen
Sluiten