Ingrijpen

Ik las laatst in een oude Esta dat sommige ouders het vervelend vinden als stiefouders met hun kinderen naar de kapper gaan. Ik las het letterlijk terwijl ik bij de kapper zat te wachten op mijn stiefdochter die een knipbeurt kreeg. Oh jee, nooit bij stil gestaan. ˜Doe maar niet te kort hoor', roep ik snel naar de kapper en ik wuif bemoedigend naar mijn stiefdochter. Voor de zekerheid neem ik maar een foto van het knippen en ik mail hem naar haar moeder. Weet ze er vast van.

Het schiet me ook weer te binnen dat ik een keer de pony van mijn stiefzoon wilde kortwieken. Hij kon alleen nog maar iets zien als hij zijn hoofd achter in zijn nek legde en dat leek me ongezond en vooral ook onhandig. Ik had nog nooit iemand geknipt. Hij heeft supersteil rechtdoor haar en voordat ik het wist hing er een nieuw, scheef gordijn voor zijn ogen. Misschien valt het niet op dacht ik nog, maar zijn moeder riep de volgende dag binnen een seconde: ˜Wie heeft dat gedaan?!'

Ik dus, de stiefmoeder vol goede bedoelingen. In dit soort situaties helpt het mij altijd om te bedenken hoe ik het zou vinden als een stiefmoeder de haren van mijn dochter zou afknippen. ˜Ja, er zaten zoveel klitten in bij het kammen, lekker praktisch zo toch?' Argghhh.

Ik krijg trouwens direct een blije mail terug over de knipbeurt, iedereen gelukkig. Heb ik mij weer zorgen over niets gemaakt? Officieel ben ik niets van de kinderen, in wettelijke zin bedoel ik, en ik heb nooit uitgezocht of ik wel iets aan hun uiterlijk mag veranderen.

Natuurlijk ga ik geen gaatjes piercen in die kinderen, maar mag een knipbeurt wel? Mag ik met ze naar de huisarts als me dat zinnig lijkt, zonder overleg met hun ouders? En mag ik ze dan pillen geven als hij een recept voorschrijft? Ik heb werkelijk geen idee.
Wat ik in ieder geval altijd doe zonder dat ik erover nadenk, is teennagels knippen. Die groeien zonder mijn ingrijpen bijkans door de neuzen van hun schoenen heen. Daar hoor je nooit een moeder over in de Esta.

Reageer op artikel:
Ingrijpen
Sluiten