Redactie
Redactie Ingrijpende Gebeurtenissen 21 jun 2018

Ingrijpend nieuws

antwoord

Wat een verdrietig nieuws hebben jullie gekregen! Het zal een onzekere tijd worden en dat heeft natuurlijk een behoorlijke impact. Zo leuk als het was om je zoontje deelgenoot te maken van het blijde nieuws van de zwangerschap, zo moeilijk is het nu – nu alles ineens onzeker is. Om deze reden is het goed om kinderen zo laat mogelijk te vertellen dat ze een broertje of zusje krijgen, maar na 20 weken was dit natuurlijk nooit te voorzien. 

Waar doe je goed aan naar je zoontje toe? Het belangrijkste vind ik dat je je realiseert dat kinderen meer begrijpen en aankunnen dan wij vaak denken. Kinderen zijn op deze leeftijd nog heel flexibel en hebben daarnaast wel al heel veel door. Hoe dan ook zal alles wat de komende tijd gebeurt, ook van invloed zijn op je zoontje; kinderen voelen namelijk meestal haarfijn ons humeur, gevoel en onze zorgen aan. Bovendien zal het door de onderzoeken de komende dagen/weken ook allemaal vast wat anders lopen dan normaal. 
Ze voor de gek houden werkt dus niet altijd en de vraag is ook of je dat moet doen. Ik denk het niet. Aan de andere kant is té eerlijk zijn en té veel mededelen voor jonge kinderen ook niet goed. Ze hoeven op die leeftijd nog niet al het leed en de zorgen mee te dragen die wij als volwassenen op ons bordje krijgen. Mijn advies is: op maat en gedoseerd op de hoogte brengen en houden. 

Uit je mail concludeer ik dat jullie hoe dan ook weten dat het niet een gewone geboorte en ongecompliceerde kraamtijd wordt, omdat er dan een heel spannende operatie moet plaatsvinden. Helaas is dat – zoals ik begrijp – het meest gunstige geval. De komende weken zal er meer duidelijk worden en ik raad je aan om die tijd ook af te wachten voor je je zoontje inlicht, tenslotte weet je dan pas hoe het er echt voor staat. 
In de tussentijd kun je hem wel rustig aan voorbereiden (als jullie dat niet eerder gedaan hebben) op het feit dat het niet altijd goed gaat met baby’tjes in je buik. Op kindniveau en te behappen. Zadel hem niet op met de onzekerheid die nu speelt. 
Je kunt op zoek gaan naar boekjes of zelf een verhaaltje hierover maken om straks aan hem te vertellen. Vaak helpt het om eerlijk te zijn, maar het wel een beetje magisch en symbolisch te houden en voor een kind bevredigend af te ronden. 

Dan hebben we nog jullie eigen emoties. Het is voor kinderen belangrijk dat ze met emoties om leren gaan en dus hoef en moet je eigenlijk je eigen emoties niet verborgen houden voor je kinderen. Die mogen kinderen zien, dat hoort erbij, daar mag je het over hebben. 
Ook hierbij zou het fijn zijn als het je lukt om het wel te doseren. Verdriet hoort erbij en mag er zijn, maar daarna mag er ook weer gelachen worden. Vooral die omschakeling kunnen jonge kinderen meestal heel goed maken. Dat is hun kracht en dat zal jullie zoontje hoe dan ook gaan doen. Veel sterkte en succes ermee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ingrijpend nieuws
Sluiten