Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Inslaapproblemen

antwoord

Het lastige inslapen van een kind van deze leeftijd kan meerdere oorzaken hebben. Het is voor mij zo niet te zeggen wat dat in zijn geval is. Een pasklare oplossing geven is dan ook lastig. Allereerst ben ik benieuwd of jullie, als jullie er goed over nadenken (dat kan ook met jullie zoon samen), redenen kunnen bedenken voor het plotseling slechter inslapen. Zijn er spannende tijden op komst? Belangrijke gebeurtenissen of veranderingen? Kan het zijn dat je zoon bijvoorbeeld tegen de overgang naar de brugklas op ziet of het moeilijk vindt om de lagere school vaarwel te zeggen? Zijn er spanningen in het gezin of rond jullie zoon? Lopen er dingen niet zo lekker, wordt hij gepest of begint de puberteit? Vaak hangen slaapproblemen samen met dit soort dingen. Wie weet kunnen jullie (mogelijke) aanleidingen vinden en helpt dat om het probleem op te lossen. Ik ben ook benieuwd of jullie zoon piekert als hij in bed ligt, waar denkt hij aan?

Het is vaak een goed idee om te beginnen met een periode (bijv. een week of twee) bij te houden hoe het slapen gaat. Zo krijg je heel duidelijk een beeld van de situatie en dat geeft hopelijk aanwijzingen waarmee je het slaapprobleem zou kunnen aanpakken. Ook kun je het eventueel meenemen naar de huisarts als je daar voor advies heen gaat. Je houdt dan dus (in dit geval samen met jullie zoon) een soort slaapdagboekje bij. Hoe zag de avond eruit (druk, rustig, bezigheden), hoe laat ging hij naar bed, wat deed hij in bed, hoe verliep het inslapen, hoe laat sliep hij ongeveer, wat deed hij en jullie tot het zover was. 

Een vast rustig avondritueel is altijd goed. Eventueel kun je proberen de bedtijd iets te verschuiven en het kan ook helpen om er niet al te veel de nadruk op te leggen. Soms is het even een fase en gaat het vanzelf weer beter. Mocht dit alles niet zo zijn en belemmert het zijn functioneren doordat hij te moe is overdag, dan zou ik zeker even langs de huisarts gaan. Die kan dan meedenken over oorzaken en over een mogelijke oplossing op maat. 

Reageer op artikel:
Inslaapproblemen
Sluiten