Susan Jöris
Susan Jöris Gezondheid 13 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Smeer jij je wel voldoende in? Met de pindakaasmethode zit je altijd goed

Of we nu aan het zwembad liggen of even een wijntje drinken op een terras, we zijn er steeds beter van doordrongen hoe belangrijk het is ons in te smeren met zonnebrandcrème. Maar veel mensen smeren niet goed of niet voldoende.

Hoe moet het dan wel?

Wanneer en hoe vaak moet je je insmeren?

Wie de zonnebrandcrème pas op het strand tevoorschijn haalt, is te laat. Insmeren doe je het beste een kwartiertje voor je naar buiten gaat, zodat de lotion goed kan intrekken en je al beschermd bent als de eerste zonnestralen je huid aanraken. Smeer elke twee uur opnieuw en telkens als je uit het water komt of flink hebt gezweet. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon op zijn sterkst. Ga er dan uit. Let op: ook in de schaduw of bij een bewolkte lucht kun je verbranden.

Welke factor moet ik hebben?

Op elke fles zonnebrandcrème staat SPF, plus een getal. SPF staat voor Sun Protection Factor. Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden (vergeleken met de tijd zonder te smeren). Over het algemeen raden dermatologen voor een lichte huidskleur minimaal SPF 30 aan. Veel mensen kiezen het zekere voor het onzekere en gaan voor factor 50. Het verschil tussen factor 30 en 50 is echter minimaal. Waak voor schijnveiligheid, want het is niet zo dat je met factor 50 veel langer en veel beter beschermd bent dan met factor 30. Heb je een donkere huidskleur, dan kun je met een lagere factor toe. Maar voor iedereen geldt: smeer regelmatig. Ook mensen met een donkere huidskleur kunnen huidkanker krijgen.

Heb ik voor de kleintjes een zonnebrandcrème nodig die speciaal voor kinderen is?

Nee. Smeer ze wel in met een hoge factor (dus 30 of 50) en herhaal dit regelmatig. Kinderen gaan graag het water in en ravotten met elkaar, waardoor zonnebrand van de huid geveegd kan worden. In zonnebrandcrèmes voor kinderen zitten vaak wat minder toegevoegde stoffen, zoals parfum. Heeft je kleintje een gevoelige huid, dan kan een speciale zonnebrandcrème noodzakelijk zijn. Maar dan kun je ook toe met een product voor de gevoelige huid. Baby’s hou je het beste helemaal uit de zon. Bescherm het hoofdje van je kind met een petje of hoedje. Speciale UV-kleding beschermt met een factor 50 en kan dus ook een uitkomst zijn.

Hoeveel moet ik smeren?

De meeste mensen gebruiken te weinig. Wie wil er nu zo’n dikke witte laag op zijn gezicht? Voor voldoende bescherming moet een volwassene uitgaan van zo’n zes à zeven theelepels per smeerbeurt voor het hele lijf, ofwel zo’n 33 milliliter. In dermatologentaal heet dat de pindakaasmethode: stel je voor dat je pindakaas op een boterham smeert, zoveel zonnebrand moet je op je huid aanbrengen. Smeer je minder? Smeer je minder? Dan ben je minder goed beschermd dan de factor op je fles aangeeft. Een fles zonnebrandcrème van 200 milliliter is dus rap leeg. Je kunt je er zo’n zes keer mee insmeren.

Maakt het merk zonnebrandcrème nog iets uit?

Nu we weten dat je er – bij goed gebruik – ongeveer een fles per twee dagen doorheen jaagt, zijn de goedkope merken een stuk aanlokkelijker. Als het puur gaat om bescherming tegen verbranden, dan is een dure fles niet beter dan een goedkope. De crèmes moeten aan wettelijke bepalingen voldoen, dus factor 30 moet factor 30 zijn. Het prijsverschil zit ‘m in andere zaken: de kwaliteit van de ingrediënten, de verpakking, de smeerbaarheid of eventuele toegevoegde waarden, zoals parfum, anti-rimpel- of vochtinbrengende ingrediënten. En wie voor een luxe merk gaat, betaalt ook luxe prijzen.

Ik wil bruin worden. Waarom moet ik überhaupt smeren?

Huidkanker wordt voornamelijk veroorzaakt door zon en verbranden. In 2021 kregen 82.800 mensen deze meestvoorkomende vorm van kanker. In 60.000 gevallen ging het om basaalcelcarcinoom, een niet-levensbedreigende vorm. In 14.884 gevallen ging het om een plaveiselcelcarcinoom, dat bij vroege ontdekking behandelbaar is. 7530 mensen hadden de agressieve vorm melanoom. De overige 391 gevallen van huidkanker betroffen zeldzame vormen. In 2020 stierven 811 mensen aan een melanoom en 150 aan een plaveiselcelcarcinoom. Insmeren beschermt je tegen verbranden. Je wordt toch bruin, maar op een gezondere manier.

Het is warm en het blijft nog even warm. En dat betekent wellicht dat jij en je gezin een stuk minder rustig slapen. Maar er zijn wel manieren om ook ‘s nachts het hoofd koel te houden. En nee, daar is geen airco voor nodig. Wellicht heb je iets aan deze negen manieren om beter te slapen tijdens een hittegolf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.