Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 25 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Instagram en Facebook pakken reclameregels aan

Instagram en Facebook voeren vanaf vandaag nieuwe strengere reclameregels in. Deze moeten een eind maken aan advertenties die te veel misleiden.

Instagram en Facebook ondernemen actie

Al een tijdje heerst de vraag of sociale media van negatieve invloed kunnen zijn op het zelfbeeld van jongeren. Maar nu hebben Instagram en moederbedrijf Facebook dan ook daadwerkelijk actie ondernomen. Want vanaf vandaag gelden er een stuk strengere reclameregels voor dieetdiensten en plastische chirurgie.

Reclame dieetproducten

Deze maatregelen hebben specifiek betrekking op foto’s en beelden die een onrealistisch beeld laten zien over de effecten van dieetproducten. Worden er bij de foto’s linkjes geplaatst naar dieetproducten, of worden er claims gemaak over onrealistische resultaten door afvalmethodes en afvalproducten? Dan worden deze vanaf vandaag verwijderd door het platform. Daarnaast wordt er een leeftijdsbeperking ingezet op reclames over diëten of cosmetische chirurgie. Jongeren onder de 18 zullen die berichten niet meer te zien krijgen.

Positieve plek

Een woordvoerder van het platform geeft aan dat Instagram een positieve plek moet zijn, voor iedereen die het gebruikt. En daar hoort het stimuleren van een negatief zelfbeeld natuurlijk niet bij. Niet zo lang geleden voerde Instagram al een nieuw beleid in om online pesten tegen te gaan. Deze laatste functie is alleen voorlopig helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Daarnaast wordt er ook geëxperimenteerd met het weglaten van likes. Deze likes blijken namelijk een gevoel van constante druk te creëren bij gebruikers.

Invloed social media

Dat Instagram een grote invloed heeft op het leven van kinderen bleek eerder al uit de NPO-serie Nettiquette. Daarin lieten ze vorig jaar al in korte fragmentjes duidelijk zien hoe het tienerbrein tegenwoordig in elkaar zit.

Hoe je het ook wendt of keert, social media speelt tegenwoordig ook een grote rol in offline vriendschappen. Dus het is belangrijk om jezelf goed in te lezen, zodat je je kids goed mediawijs kunt opvoeden.

Lees ook:
Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener
Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over deze rage onder kinderen
De reden waarom het dieet van je favoriete BN’er voor jou niet werkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.